Nu och förr. Till höger syns ett tidigare förslag från 2016. Till vänster det rejält sänkta förslaget som nu fått tummen upp. Foto: Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Grannar vill stoppa nya Trygg Hansa-huset

Klartecken av staden – till slut. Men nu är påbyggnaden av Trygg Hansa-huset överklagad till mark- och miljödomstolen.

  • Publicerad 11:21, 4 jun 2018

Att bygga till eller inte – det har varit frågan länge för Trygg Hansa-huset och dess fastighetsägare SEB Trygg liv och Areim. Men efter att ha sänkt det senaste, tillika fjärde, förslaget fick de med sig både staden och länsstyrelsen på båten och klart för att bygga på huset tidigare i våras.

I planerna ingår även att bygga en restaurang i paviljongen vid korsningen Fleminggatan/Scheelegatan och att bygga om parken i området.

Trygg Hansa-huset ska klubbas – efter nio år

Men nu har flera överklaganden kommit in till mark- och miljödomstolen. Det är både privatpersonen, närliggande bostadsföreningar och intresseorganisationer som har överklagat den nya detaljplanen som de bland annat menar skulle förvanska den nuvarande byggnaden och försämra stadsmiljön.

Bland annat har Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Hyresgästföreningen på Kungsholmen och Samfundet S:t Erik skickat in överklaganden.

”Påbyggnaden skulle ha en synnerligen negativ effekt på det blåklassificerade kontorskomplexet och på omgivande stadsmiljö, med påtaglig skada på fronten mot vattnet, stadssiluetten och även andra uttryck för riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”, skriver samfundet S:t Erik bland annat.