Grannar. Robert Eriksson, Susanne Zahr, Lisbeth Davidsson, Björn Carlén och Sven-Arne Wennerberg vill bevara Fullersta bio i sin nuvarande form. Foto: Claudio Britos

Grannar vill stoppa ungdomshus i Fullersta bio

Sedan ett år tillbaka står det klart att kulturungdomsgården Huset ska flytta till Fullersta bio. Nu motsätter sig grannarna bygget eftersom det kommer innebära ingrepp i den kulturhistoriska byggnaden.

  • Publicerad 15:36, 21 aug 2019

Fönster demonteras och muras igen och innertaket i teatersalongen sänks. Det kan bli konsekvenserna när Fullersta bio ska anpassas inför att Huddinges kulturhus för unga, Huset, ska flytta in. I juni klubbades bygglovet för de ombyggnationer som krävs för den nya verksamheten.

Fullersta bio fylls av ungdomar och musik

Nu har ett gäng grannar mobiliserat för att protestera mot ombyggnationen. De är oroliga för att byggnadens kulturhistoriskt och arkitektoniska värden ska ta skada.

– För mig är det här ett av Huddinges vackraste hus. Man vårdar det inte som man ska på det här sättet. Att mura igen merparten av fönstren och sänka taket i teatersalongen går stick i stäv med den antikvariska utredningen, säger Björn Carlén som bor i närheten.

Men de är också oroliga för att den nya verksamheten kommer dra med sig stök om kvällarna. Några av de grannar HuddingeDirekt talar med minns hur det var på 70- och 80-talen när först proggkollektivet Fullerstagruppen hyrde huset och när det senare hyrdes ut för fester.

– Jag har upplevt det här förut och jag vill inte uppleva det igen. Det var ofta livat och ekade mellan husen. De var ibland inne på folks tomter, säger Robert Eriksson som har bott intill Fullersta bio hela sitt liv.

Är det ett problem att det är en verksamhet för just ungdomar?

– Vi är inte emot ungdomarna, vi vill att de ska få det bästa. Men det är inte Fullersta bio. Den här byggnaden är mycket mindre än det de har nu i industriområdet så de kommer inte få plats, hälften kommer hamna utanför, säger Robert Eriksson.

Barn och unga måste få synas i stadsbilden och det sänder inte en schysst signal till dem att förvisa dem till öde platser

Trippelbutik. Byggnaden ritades och byggdes i början av 1930-talet och är ett typiskt folkhemsbygge. På ovanvåningen byggdes ett kommunkontor samt bio och teaterscen. På bottenvåningen en tredelad Konsumbutik, en så kallad trippelbutik som var på modet då. Med tre separata ingångar fanns bröd- och mjölbutik, speceributik och charkuteri. I folkmun: "Mjölkan, spessan och köttan". Foto: KF:s arkiv

Grannarna räknar upp andra – som de tycker – bättre alternativ: I det nya industriområdet vid Vårdkasen, vid Källbrinksskolan och en industritomt mellan Balingsnäs och Storängens industriområde är några exempel. Gemensamt för tomterna de räknar upp är att de ligger mer avskilt från övrig bebyggelse för att minska eventuell störning från nya Huset.

Men Anna Maria Bergman, ungdomschef på kommunen, motsätter sig idén om att förlägga nya huset på en avskild plats. Huset ligger i dag på en sådan plats, i Storängens industriområde.

– De flesta Huddingebor berättar att det är ganska läskigt att gå till huset, särskilt tjejer känner sig otrygga. Barn och unga måste få synas i stadsbilden och det sänder inte en schysst signal till dem att förvisa dem till öde platser, säger hon.

Hon påpekar samtidigt att det inte är Huset som ska flytta in i Fullersta, utan det nya kulturhuset Kultopia.

Inte beslutat än

– Jag kan verkligen förstå om grannarna blir oroliga om de har gamla erfarenheter från hur Huset var då det var fritidsgård slash kulturhus. Men det är inte vår intention. Det här ska vara ett renodlat kulturhus, med ett brett kursutbud. Vi kan inte köra på nåt gammalt Fryshuskoncept från 90-talet utan kolla på vad som är angeläget för ungdomar i dag. Vår erfarenhet är att man då inte ska blanda in fritidsgård.

Det finns två andra förslag och det är verkligen inget som är satt i sten

Nya Huset, eller Kultopia, kommer hålla öppet sina lokaler från att skolan slutar fram till klockan 20 på vardagar. En till två gånger i månaden är tanken att de ska ha tillställningar i teatersalongen på lördagar med max 175 besökare. Det kan röra sig om allt från en rockkonsert eller en dansuppvisning till en filmvisning.

Oron över Fullersta bios arkitektoniska värden delar Anna Maria Bergman med grannarna, men vissa ombyggnationer kommer vara nödvändiga för att minska ljudläckage, menar hon. Det innebär bland annat att teatersalongens tak ska sänkas 30–50 centimeter och att ett antal fönster på något sätt ska ljudisoleras. Ett alternativ som presenteras i bygglovshandlingarna är att demontera fem fönster på framsidan och åtta på baksidan och mura igen öppningarna. Men enligt Anna Maria Bergman är inget bestämt än.

– Det mest effektiva för att hindra ljudläckage på baksidan är att mura igen, men min ambition är att göra så lite ingrepp som möjligt. Det finns två andra förslag och det är verkligen inget som är satt i sten, säger hon.

Foto: Claudio Britos

Antikvarisk utredning

Enligt en antikvarisk utredning som har gjorts i bygglovsprocessen påverkar ombyggnationen "fasadens karaktär och sänker byggnadens kulturhistoriska värde". Bland annat ska fem små fönster på framsidan och åtta små fönster på baksidan monteras av och muras igen med indrag.

Även sänkningen av innertaket i teatersalongen kritiseras. Den kommer innebära ett försämrat ljusinsläpp vilket kommer försämra förutsättningarna för "att använda salongen till flera olika verksamheter", skriver utredaren.

Visa merVisa mindre