Släckt. Branden spred sig snabbt och när brandkåren kom på platsen kunde de avsluta släckningen. Izabella Groth var först på plats. Foto: Jan Eriksson, privat

Grannarna slöt upp för att släcka Kårstabrand

Elden spred sig snabbt. Men tack vare effektiv samverkan i Kårsta kunde man snart hjälpas åt att få elden under kontroll

  • Publicerad 18:09, 26 mar 2020

I söndags, strax efter 13, utbröt en gräsbrand vid Kårevallen i Kårsta. Izabella Groth bor på granntomten och var snabbt på plats för att hjälpa till.

– Elden närmade sig huset och jag fick en chock. Den spred sig så snabbt, säger hon.

Hon bestämde sig för att kalla på mer hjälp och la ut ett nödrop i den lokala Facebookgruppen i Kårsta. Inom kort hade ett tjugotal personer kommit till platsen för att hjälpa till med släckningsarbetet. 

– Det var en fantastisk uppslutning och samarbete. När jag insåg att vi fick så mycket hjälp kunde jag slappna av, säger Izabella Groth. 

Gräsbrandssäsong

Enligt brandkåren var det en trädgårdseldning som hade gått överstyr. De skickade två enheter till platsen, men när de kommit till platsen så var branden redan under kontroll, tack vare grannarnas insatser.

Det är högsäsong för gräsbränder och alla uppmanas vara försiktiga, säger Björn Mästerdal, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar. 

– Många tror inte att det är någon brandrisk ute eftersom det är mars och det har regnat mycket, men det torra gräset just nu torkar väldigt fort, säger han. 

Ogynnsamt väder

Dessutom blåste det under söndagen, vilket gjorde att branden spred sig ännu snabbare. Den snabba spridningen var något som Izabella Groth och de andra Kårstaborna fick kämpa mot.

– Först såg jag lite rök, men på bara några sekunder så blev det till en orange vägg. Trots att jag har övat mycket på släckningsarbete genom lottakåren så hade jag inte kunnat föreställa mig det här, säger Izabella Groth.

Två enheter kom till platsen för att släcka branden. Då var den redan i stort sett under kontroll. Foto: Jan Eriksson

Elden spred sig snabbt i det torra gräset och den hårda vinden. Foto: Jan Eriksson

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt