Grannarna slöt upp och hjälpte ett nytt transitboende - mitt i SOFO

I söndags kom en fullastad lastbil till SOFO för att ställa i ordning Södermalms nya flyktingboende. Redan i porten möttes de av ett tiotal grannar – men reaktionen var inte den väntade. – Det var så rörande, säger samordnaren Ali Khalil.

  • Publicerad 17:10, 20 okt 2015

På en innergård till ett vanligt bostadshus i Sofo är arbetet i full gång med att öppna ett nytt transitboende för flyktingar. De har bara natten på sig för på onsdag morgon ska det stå klart att ta emot de barnfamiljer som behöver tak över huvudet.

– Just nu håller man på att installera brandsläckare och brandvarnare, vilket behövs för att vi ska få tillstånd att låta folk sova här, berättar Ali Khalil, som samordnar boendet för Islamic Relief Sverige.

Speciella åtgärder för akutsituationer

Lokalen har tidigare varit en förskola men nu gör man de åtgärder som krävs för att barnfamiljer på flykt ska kunna få sova en lugn natt. I små rum ligger bårliknande sängar utplacerade.

– De kallas japanbårar och används inom militären eftersom de går lätt att frakta i bilar, berättar Kristian Kull som arbetar med brandsäkerheten.

I vanliga fall finns strikta regler för hur bostäder får se ut med tanke på brandrisken. Men i akutsituationer som denna gör man ett undantag.

– Egentligen är gångarna här för smala för ett boende. Men man bedömer att det är bättre att låta folk sova här än på gatan. Särskilt nu när det börjar bli kallt, säger Ali Khalil.

Oväntat bemötande från grannarna

Med det här boendet finns nu två boenden i Stockholm som prioriterar barnfamiljer, det andra ligger i Vårberg. Här på Södermalm ska 45 personer kunna sova en natt. Och när Islamic Relief började ställa i ordning boendet i söndags hände något oväntat.

– Vi hade kommit hit med en lastbil fullastad med sängar, madrasser, stolar och bord och blockerade halva trottoaren. När vi var i färd med att bära in sakerna kom en dam fram till oss och undrade vad vi höll på med, berättar Ali Khalil.

Ali själv förklarade då för damen att det skulle bli ett transitboende för flyktingar. "Oj då" hade damen svarat "Hur många ska sova här?". Ali berättade att det rörde sig om 40-50 personer. "Här i vårt höghus?" hade damen sagt och gått iväg.

– Genast började vi tänka att shit, nu börjar klagomålen redan innan vi kommit i ordning. Det dröjde 15 minuter och sedan kom hon tillbaka och hade ett tiotal grannar med sig. Gud, tänkte vi, nu blir det en demonstration, säger Ali Khalil.

Men den här gången fick de fel. Damen hade gått runt och knackat dörr för att fråga om inte några grannar kunde hjälpa till att ställa i ordning boendet.

– Det var helt otroligt. Vi hade väntat oss att behöva va på plats hela natten men så snart de kom dit blev vi klara på nolltid. Damen berättade att hon hade bott i huset i tjugo år men aldrig förr hade grannarna gjort något sådant tillsammans. Nu gick någon och gjorde i ordning saft, en annan hämtade leksaker. Det var så rörande och tog helt död på våra fördomar, säger Ali Khalil.

Efter att han senare skrev ett inlägg om händelsen på Facebook har det gillats över 3800 gånger och delats av nästan 600 personer.

I stort behov av hjälp

Planen är nu att boendet är kvar till årsskiftet och sedan får behoven ses över innan man eventuellt förlänger tillståndet. På boendet ska flyktingfamiljer kunna få mat, sova en natt, duscha och få rena kläder innan de åker vidare. Och för den som vill hjälpa till finns här alla möjligheter.

– Den personal vi har på plats kommer inte att räcka, så vi behöver volontärer alla tider på dygnet. Sedan klarar vi oss ett par dagar med det vi har nu, men framöver kommer både kläder och mat att behövas, säger Ali Khalil.

Nu väntar boendet bara på att få klartecken från en brandkonsult innan de kan öppna i morgon bitti. Men teknikerna är lugna.

– Vi har ju hela natten på oss. Och behövs det så stannar vi, säger Kristian Kull.

Islamic Relief Sverige

Islamic Relief Sverige grundades 1992 och är en internationell ideell organisation (NGO).

Med hjälp av det lokala samhället, bistånd och utvecklingsprogram söker de hjälpa individer och grupper. Huvudprogramet omfattar utvecklingsprojekt, nödbistånd och stöd för föräldralösa.

De är medlemmar i FN: s Ekonomi och Socialråd och undertecknare till "the Code of Conduct" för de internationella Röda Korset och Röda Halvmånen rörelserna och NGO: s Katastrof bistånd samt medlem i Forum Syd.

Vill du hjälpa det nya flyktingboendet?

Vill du vara volontär? Skänka kläder och mat? Eller bara få mer information om det nya boendet?

Ring då till kontaktnumret 073-754 32 41 och fråga om vad som behövs.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.