Grimsta är det område i Stockholm som skickat in flest intresseanmälningar om att ombilda. Jimmy Eriksson tror att det kommer ge området ett lyft. Foto: Mikael Andersson

Grannarna som vill köpa loss sina bostäder

I Västerort har 31 fastigheter fått erbjudande om ombildning, och av dem har fyra valt att skicka in en intresseanmälan – en i Hässelby gård och tre i Grimsta. "Jag tror folk har tröttnat på det kommunala styret", säger hyresgästen Jimmy Eriksson.

  • Publicerad 16:42, 11 sep 2019

I början av året pekades 20 000 hushåll i elva stadsdelar i Stockholm ut av staden som möjliga för ombildning. Enligt Dagens Nyheter har erbjudanden nu nått 12 600 lägenheter i de kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

Intresset för ombildning har hittills inte varit jättestort, men några ansökningar har trillat in, och i Grimsta är intresset störst. Det gäller anmälningar från tre kvarter, som totalt omfattar 547 lägenheter.

– Jag tror folk har tröttnat på det kommunala styret. En ombildning gör det lättare att påverka området, och det gör att vi kan sätta standarden själva, säger hyresgästen Jimmy Eriksson.

12 ansökningar om ombildningar i Stockholm

Startat bostadsrättsförening

Jimmy Eriksson är ordförande i den nystartade bostadsrättsföreningen Kvicksilvret 1, som jobbar för att ombilda den fastighet han bor i.

– Svenska bostäder har låtit husen förfalla. Om vi ombildar kan vi sköta underhållet bättre och göra så det känns tryggt här. Vi som bor här vet vad som behövs, säger han.

Förra månaden lämnades en ansökan för Kvicksilvret 1 in till Svenska bostäder, efter att mer än hälften av de boende visat intresse för att köpa loss sina lägenheter. Men sett till alla föreningar i staden som fått erbjudande om ombildning, är de som visat intresse i minoritet.

– Jag tror det beror på okunskap, eller att man inte vet hur man ska påbörja processen. Många tror också att det kommer bli dyrare att bo, men tittar man på tidigare ombildningar så visar de på att avgifterna kommer vara ungefär desamma, säger Jimmy Eriksson.

"Vill köpa ett hus i södra Sverige"

På en gångväg bakom lägenhetshusen går Lotta Sommerdahl med sina hundar, Frodo och Agnes. Hon ser också positivt på att köpa sin lägenhet.

– Jag har varit med om en ombildning förut, när jag bodde i Traneberg, och det var positivt. Då tjänade jag en slant, det gör jag gärna nu också, eftersom jag vill köpa ett hus i södra Sverige, säger hon.

Grimstabon Lotta Sommerdahl tycker ombildning är en bra idé. Foto: Mikael Andersson

Delade åsikter

Men alla är inte glada över den inlämnade intresseanmälan. David Gaharia är aktiv i Hyresgästföreningen i kvarteret Kvicksilvret, som planerar för ett stormöte i sina lokaler den 22 september för att prata om ombildningen. Han tror inte att det blir bättre om de boende tar över underhållet.

– För mig känns det tydligt att den politiska ledningen vill spara pengar genom att göra sig av med fastigheterna och slippa stå för framtida upprustningar själva. Istället vill de lägga bördan på oss som bor här, säger han.

Ombildningarna kommer inte lösa några problem, utan snarare skapa nya, menar David Gaharia, och säger att det finns en risk att kostnaderna för boende kan öka.

– Nu har vi en trygghet i att nåt lagas om det går sönder, men ombildas det blir det helt och hållet upp till bostadsrättsföreningen att fixa det. Om en spis går sönder kan det vara en stor utgift för många. Det är heller inte säkert att alla som bor i Grimsta har råd att köpa en lägenhet, säger han.

Hätsk stämning på möte om ombildningar

Boende mobiliserar för att stoppa ombildningar i Västerort

Ombildningar i Stockholm

Aktuella områden: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

För att bostadsbolagen ska göra en värdering och lämna ett konkret erbjudande krävs att mer än hälften av de boende är intresserade.

Minst hälften av de boende måste sedan förbinda sig att köpa sin lägenhet. Två tredjedelar av de boende måste också rösta för ombildningen på köpestämman.

Här är husen i Hässelby gård som erbjudits ombildning

I Hässelby gård har 23 fastigheter erbjudits att ombilda. Av dem har en skickat in en intresseanmälan: Säteritaket 2 som innefattar totalt 97 lägenheter.

De resterande föreningarna har fram till 31 december att skicka in en ansökan.

Stockholmshem
Dryckeskällaren 1 Kvarnhagsgatan 55-73

Eldskärmen 1 Beata Sparres gränd 29-31, Kvarnhagsgatan 77-91

Frontespisen 1 Beata Sparres gränd 2-4

Förmaket 1 Maltesholmsvägen 83-85

Gyllenlädret 2 Kvarnhagsgatan 126-136

Lövsalen 2 Maltesholmsvägen 59-69

Prästkammaren 3 Kvarnhagsgatan 126-136

Rustkammaren 1 Beata Sparres gränd 3-25, Kvarnhagsgatan 95-105

Svenska Bostäder
Säteritaket 2 Loviselundsvägen 1-17

Kungssalen 1 Ormängsgatan 15-37

Sängkammaren 3 Ormängsgatan 16-58

Bondesalen 2 Natt Och Dags Gränd 4-24

Fondbersån 1 Friherregatan 1, 1A, 1B

Herreköket 1 Liljeörnsgatan 7-15, Natt Och Dags Gränd 1-5

Kålgården 1 Loviselundstorget 8-12

Lakjekammaren 2 Natt Och Dags Gränd 9-21, Olof Jönssons Gränd 1-17, 10-12

Mjölkkammaren 3 Liljeörnsgatan 29-65

Rosengården 1 Friherregatan 2-16

Spegeldammen 1 Loviselundsvägen 29-59

Springbrunnen 2 Loviselundsvägen 18-38

Tapetrabatten 2 Friherregatan 52-102

Tapetrabatten 4 Friherregatan 22-50

Örtagården 1 Loviselundsvägen 27

Här är husen i Grimsta som erbjudits ombildning

I Grimsta har åtta fastigheter erbjudits att ombilda. Av dem har tre skickat in en intresseanmälan: Neonet 1, Tungstenen 5 och Kvicksilvret 1. Tillsammans innefattar de 547 lägenheter.

De resterande föreningarna har fram till 31 december att skicka in en ansökan.

Svenska Bostäder
Neonet 1 Gulddragargränd 50-52

Guldet 4 Grimstagatan 129-217, Gulddragargränd 1-33

Kvicksilvret 1 Grimstagatan 13-97, Silversmedsplan 14-36

Silvret 2 Grimstagatan 36-72

Tennet 1 Grimstagatan 103-117, Kanngjutargränd 1

Tennet 3 Kanngjutargränd 7-25

Uranet 1 Grimstagatan 219-235, Gulddragargränd 4-46

Tungstenen 5 Kanngjutargränd 26-30

Nya hyresrätter i 1700-talshus klara i sommar

Nyheter Läggs ut i bostadskön Två hyreslägenheter på 120 kvadratmeter och kafé eller restaurang – klart redan till sommaren. Det är målet för 1700-talshuset och tomten vid Mariedal.tisdag 21/1 20:00

De tar hand om Brommas grovsopor

Nyheter Äppelmustarna från Ålsten vill hjälpa till I höstas var det äpplen som skulle mustas, nu är det skräp som ska slängas. Brommas egna pop up-musteri fortsätter att verka för lokal samverkan.tisdag 21/1 16:45

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt