Fick nog. Henrik Sörensen var trött på att oroa sig för inbrott, och startade ett upprop. Foto: Privat/Mostphotos

Grannarna vill göra Danderyd tryggare – med upprop

Poliser, kameror och vakter. Så vill uppropet för ett tryggare Danderyd minska antalet inbrott. Deras mål? Påverka politikens engagemang i trygghetsfrågor.

  • Publicerad 16:13, 28 mar 2019

Under 2017 begicks 19,8 inbrott per 1 000 invånare i Danderyd, medan snittet för riket var 4,9. Det, sammantaget med ett flertal grova rån förra sommaren, gjorde att ett gäng Danderydsbor gick ihop och startade Uppropet för ett tryggare Danderyd.

– Jag talade med Niklas Rodin, en god vän, och vi hade båda hört historier av grannar och bekanta som haft inbrott. Jag har tre barn och Niklas har två, och det sista man vill är att det blir inbrott när barnen är hemma själva. Det skulle ge spår för livet, säger Stocksundsbon Henrik Sörensen.

Det var han som startade uppropet, tillsammans med just Niklas Rodin. De vill att kommunens politiker ska agera för att öka tryggheten, och driver främst tre frågor: polis, kameror och väktare.

Lokal polis

Innan valet skrev de till de politiska partierna och undrade hur de ställde sig till de frågor som uppropet driver. Den första alltså om den lokala polisen.

– Inte egentligen den fysiska byggnaden utan poliser som är dedikerade till kommunen och känner den. Vi är många som har sett personer som inte bor här stryka omkring i områden, fota och gå med kartor, säger Henrik Sörensen, och syftar på att det kan röra sig om personer som förbereder brott.

Den andra punkten handlar om att använda tillgänglig teknik.

– Vi pratar om kameraövervakning vid infarterna vid samtliga villor i Danderyd. Med kameror skulle man kunna fånga registreringsnummer.

Dessutom vill man se ronderande väktare.

– Vaktbolag är i alla fall billigare än poliser. Alla politiker ställde sig bakom det men jag har inte sett det i några budgetförslag, säger Henrik Sörensen.

Mindre engagemang nu

Rent generellt tycker han att politikernas engagemang när det gäller trygghet och arbete mot inbrott har stannat av sedan valet.

– Ska jag vara ärlig var det väldigt positivt kring våra krav runt valet, man undrar om det var på riktigt eller om det berodde på valet. På senare tid har politikernas fokus legat på budgetunderskottet, säger Henrik Sörensen.

Det viktigaste för uppropet är att Danderyd ska komma ner till en genomsnittlig inbrottsfrekvens. I februari låg antal inbrott på cirka 12 inbrott per 1 000 invånare, enligt statistik som Henrik Sörensen tagit fram med hjälp av siffror från Brå och SCB.

Utreder säkerhetskameror

Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att hon kan hålla med om alla frågor som uppropet tar upp.

– Men tyvärr är det inte så att vi kan bestämma allt. Just nu utreder vi övervakningskameror, det är ganska mycket krav kring det men vår säkerhetschef ser på var och hur det kan vara möjligt, säger Hanna Bocander.

Hon berättar att det finns väktarbilar i kommunen. Främst bevakar de kommunens lokaler men även villakvarter i mån av tid.

Grannarna bakom uppropet tycker att det är mer fokus på budget än på säkerhetsfrågor just nu. Vad säger du om det?

– Att ha en budget i balans är en förutsättning för att göra trygghetsskapande åtgärder.

Hanna Bocander vill påminna om att även politikerna är Danderydsbor.

– Vi upplever samma vardag som alla andra i kommunen. Och efter rånen mot barn den senaste tiden är jag rasande.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt