Ett femvåningshus mitt på Södermalm har stått tomt i ett och ett halvt år. Foto: Susan Rose

Grannarnas undran: Vad händer i ödsliga huset på Södermalm?

Ett femvåningshus mitt på Södermalm har gapat tomt i ett och halvt år. Vi tog reda på vad som händer med den tillsynes övergivna byggnaden.

  • Publicerad 08:30, 21 maj 2017

Mitt under skriande bostadskris har ett stort flerbostadshus med trettio lägenheter stått tomt i över ett år - blott ett par stenkast från Mariatorget. Något som både upprört och förundrat grannar.

– Hur kan en fastighet stå tom i åratal utan att något händer? Det är provocerande att se så många tomma lägenheter när man själv är mamma till ungdomar som jämt bor i tillfälliga boenden i tredje hand, säger en granne.

SPECIAL: Ödehuset mitt på Kungsholmen – en olöst gåta

Så, vad händer egentligen med huset?

Byggnaden, som ligger på Samaritgränd 5 och tillhör kvarteret Postsäcken, ägs av Fahlin Förvaltning. De meddelar att huset, som byggdes 1929, mycket riktigt har varit tomt på hyresgäster under de senaste ett och ett halv åren. Och det beror på att byggnaden inte renoverats ordentligt en enda gång sedan det såg dagens ljus. Trots att grannar uppger sig inte ha kunnat skönja någon aktivitet i huset, håller det alltså på att rustas upp enligt Karin Fahlin på Fahlins Förvaltning.

Bygger ut vindsplanet

De vatten- och avloppsledningar som snart skulle ha ett sekel på nacken var tvungna att bytas ut efter vattenskador. Samtidigt passar man på att rusta upp källare, hiss och trapphus.

Historien om spökstaden mellan Täby och Vallentuna

Företaget har också ansökt om bygglov för att få bygga om vindsplanet – för att få plats med ytterligare tre lägenheter. Det är i skrivande stund ännu oklart när nya gäster kan tänkas flytta in och på vilket sätt lägenheterna ska upplåtas, uppger Karin Fahlin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.