Filmare. Drönaren på bilden har dock inget med artikeln att göra. Foto: Jan Kansanen

Grannbråk i Danderyd – sparkade sönder drönare

En 74-årig villaägare i Enebyberg gick in på granntomten och trampade på grannarnas drönare. 74-åringen döms för hemfridsbrott eftersom han inte blivit inbjuden till tomten, plus att han inte lämnat tomten när han ombetts göra så.

  • Publicerad 09:34, 14 nov 2018

Det var i juli 2017 som familjen var ute i trädgården och kollade in en familjemedlems nya drönare. När drönaren var i luften tog den en liten sväng.

Då kommer grannen, en 74-årig man, och hävdar att drönaren filmat hans hus. Farkostens ägare hävdar att så inte är fallet.

74-åringen medger att han sparkat till drönaren, men säger att han blivit rädd för farkosten och försökt freda sig från drönaren. Han har inte haft uppsåt att skada den. Drönarens ägare, däremot, säger att det snarare handlade om att 74-åringen stampade på drönaren vars propellrar och armar skadades.

Drönarens film var bevis

I rättegången användes film från själva drönaren, en film som visade att den gick sönder. Både filmen och målsägandes utsagor gör att det är utom rimligt tvivel att 74-åringen agerat som målsägande säger. Gärningen rubriceras som skadegörelse.

En sista åtalspunkt gäller misshandel. Det är styrkt att 74-åringen har utdelat ett slag med sluten hand mot drönarens ägare, och det rubriceras som misshandel av normalgraden. I det fallet hävdade 74-åringen att han bara satt upp handflatan mot kinden.

Straffet som Attunda tingsrätt dömer ut är villkorlig dom och 160 dagsböter à 390 kronor, det vill säga 62 400 kronor. 74-åringen ska också ersätta drönarens ägare med 13 798 kronor plus ränta.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

M-toppen: "Det behövs en till ishall i Täby"

Nyheter "Det är viktigt att se över helheten" Flera isföreningar vittnar om för lite halltid i kommunen. De får medhåll av styrande politiker som vill se ett samarbete med föreningarna. "Som vi ser det saknas det en eller två ishallar i Täby",...måndag 17/12 17:00

Vallentuna klättrar i skolrankning

Nyheter (S) varnar för glädjebetyg Vallentuna går framåt i SKL:s skolrankning 2018, och klättrar 31 placeringar framåt jämfört med förra året. Samtidigt är lärartätheten fortsatt låg.måndag 17/12 15:30