Välta. De två bajamajorna vid Fredhällsbadet vältes tidigare i sommar. Nu har de ställs upp på nytt. Foto: Läsarbild

Granne larmar om snusk vid Fredshällsbadet

Två bajamajor får badarna nöja sig med vid Fredhällsbadet. Ohygieniskt, tycker en närboende som vill se en permanent toalettlösning.

  • Publicerad 16:09, 7 aug 2019

Det är Ola Björklin, som bor nära Fredhällsbadet och är känd som mannen bakom den uppskattade julgranen i området, som under flera år påtalat för staden att de bajamajor som på sommaren står uppställda vid badet inte är tillräckligt för de badgäster som enligt honom blir fler och fler.

– De (bajamajorna, reds anm.) ställs ut i början av juni, och står och stinker till september. Det är minst sagt ohygieniskt med dessa anläggningar som är avsedda för tillfälliga arrangemang. Vid badet fungerar bajamajorna i praktiken som de utedass som fanns i Stockholm under första halvan av 1900-talet, och före införandet av vattentoaletter kopplade till reningsverk, säger han.

Rigorös säkerhet kring julgranen i Fredhäll

I flera år har han påtalat att man borde få en fast offentlig toalett, likt den som finns vid till exempel Smedsuddsbadet.

– Jag väljer att träget tjata för en förbättring. Varje år är det dessutom någon som välter bajamajorna som man sedan reser och kedjar fast. Detta skedde igen för några veckor sedan. Det känns som en never ending story, säger Ola Björklin.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning känner till problemet men kan inte utlova någon ny offentlig toalett inom den närmaste framtiden.

"Vi fick in felanmälan på de välta säsongstoaletterna i samband med denna händelse, de är städade och uppställda nu, trist att det hände. Några planer på en offentlig toalett just vid Fredhällsbadet finns inte vad vi vet, eftersom det är förhållandevis liten andel besökare i området under resterande del av året, skulle jag tror att det är svårt att få till en prioritering av ett sådant bygge just på den här platsen." skriver My Peensalu på parkmiljöavdelningen norra innerstaden i ett mejl till KungsholmenDirekt.