En granne tog en bild av en byggjobbare som stod på en byggnadsställning i Hässelby, eftersom han tyckte att situationen såg osäker ut. Foto: Privat

Grannen fångade otäcka bilden på fasadarbetet

Ett lägenhetshus i Hässelby strand får sin fasad renoverad. En granne tyckte det såg ut som att arbete pågick på hög höjd utan säkerhetslina och tog en bild. Men enligt byggentreprenörens uppgifter ska en lina visst ha använts.

  • Publicerad 15:55, 29 maj 2019

I förra veckan stod en man i arbetskläder högst upp på en byggnadsställning vid ett trevåningshus i Hässelby strand. En granne bestämde sig för att ta en bild eftersom han tyckte att det såg ut som en osäker arbetssituation.

– Han stod högst upp på ställningen, på en liten stege för att ta sig upp till takrännan. När det inte funkade så klev han upp på fallskyddet, säger grannen som tog bilden och som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Enligt grannen ska byggjobbaren inte haft någon skyddslina.

– Det fanns ingen, det kan jag intyga, säger han.

Kan få konsekvenser

Enligt Arbetsmiljöverket kan det röra sig om en situation som kan få konsekvenser för byggentreprenören.

– Utifrån det jag ser på bilden så ser ställningen ut att vara okej, men däremot så jobbar man på fel sätt, säger Kent Jansson, beslutsfattare på Arbetsmiljöverket, efter att HässelbyDirekt visat honom bilden.

Han noterar också stegen som står på ställningens översta plan och att den som använder stegen hamnar över fallskyddet.

– Det ser ut som att man bryter mot våra föreskrifter. Finns det risk för ett fall på över två meter ska det alltid finnas fasta skydd eller personlig fallskyddsutrustning, säger Kent Jansson.

Vidare menar Kent Jansson att om situationen skulle vara som bilden antyder skulle det kunna innebära omedelbart förbud för bygget och sanktioneringsavgifter mot företaget där mannen är anställd.

Kommer var mer uppmärksam

Den som ansvarar för renoveringen är Johan Isgren på Högalid Mur och Puts. Efter att ha fått se bilden skriver han i ett sms till HässelbyDirekt att han pratat med den anställde.

"Jag kan ju se att det inte gått till som det ska, men han (byggarbetaren, reds. anm.) säger att han haft skyddslina och jag måste ju lita på vad han säger. Hade möte med bostadsrättsföreningen igår och de påpekade också det här, men jag kommer givetvis vara mer uppmärksam nästa gång", skriver Johan Isgren.

Fasadarbetet ska nu vara mer eller mindre avslutat, enligt bostadsrättsföreningens ordförande, och byggställningen kommer inom kort plockas ner.

Missförhållanden på arbetsplatser

Den som jobbar i – eller noterar – osäkra arbetsförhållanden kan vända sig till Arbetsmiljöverket.

En anmälan kan göras via ett formulär på Arbetsmiljöverkets hemsida eller genom att ringa deras svarstjänst. De tar även emot bilder.

Källa: Arbetsmiljöverket

Här är trafikljuset som förvillar – mitt i City

Nyheter Grönt och rött på samma gång Ett trafikljus på Vasagatan har väckt frågor. Vi reder ut.måndag 16/9 9:45

Kafé för hundar öppnar i Vasastan

Nyheter ✓Hundöl ✓Bakelser ✓Bar ✓Spa Nu har ett kafé helt tillägnat hundar öppnat på Odengatan. Där serveras dammsugare, kringlor, kanelbullar, praliner och andra bakelser. Allt anpassat för fyrbenta.måndag 16/9 7:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt