Majid Mazloumi och Joakim Johansson. "Det jag lärt mig från processen är att det alltid blir bättre och roligare att göra saker tillsammans och att man då inte känner sig lika maktlös", säger Joakim Johansson. Foto: Sofie Axelsson

Grannen räddade krisande krog i Sjöstan

Krogen öppnade bara ett par månader innan corona till stor del skulle ödelägga stadens restauranger och barer. Som en räddare i nöden steg sjöstadsbon Joakim in med konkret hjälp.

  • Publicerad 16:51, 20 maj 2020

Kompisarna var skeptiska till att Majid (Majje) Mazloumi, som inte har någon tidigare erfarenhet i restaurangbranchen, förutom att ha tillbringat mycket tid på barer, nu skulle öppna en egen krog. Men Majje hade bestämt sig för att följa sin dröm och slog upp dörrarna till till krogen som då hette Na9jn runt nyår i Hammarby sjöstad.

Det började långsamt men i början på mars började ändå folk att trilla in allt oftare.

– Kompisarna började säga att det här har ju potential, säger Majje.

Sedan kom corona. Majje blev allt ensammare i baren och satte upp skyltar för att i alla fall få förbipasserande att vinka och le genom fönsterrutan för att få tiden att gå.

Projekt rädda en bar

Sjöstadsbon och varumarknadskonsulten Joakim Johansson tyckte synd om Majje som stod där ensam vid baren och bestämde sig för att han skulle försöka göra något åt situationen och startade "Projekt rädda en bar".

– Det räcker inte med schyssta ryggdunkningar i dessa tider. Man behöver hjälpa till konkret, säger Joakim Johansson.

Budgeten låg på noll kronor så det blev mycket pysslande som att tapetsera fotourklipp på väggarna och måla egna skyltar. Namnet på baren ändrades till Socialen efter Majjes sociala natur och en förhoppning om att krogen ska bli ett lokalt stammishak.

– Jag vill att det ska vara som mitt hem, där jag står i köket och kompisarna är i vardagsrummet, säger Majje.

Alla kan hjälpa till

Arbetet filmades och spreds i Facebookgrupper, och ledde till glada hejarop och uppmärksamhet. Något som i sin tur ledde till att fler ville hjälpa till.

– Vi har fått hjälp med att skapa ett matkoncept med anknytning till sjöstaden, så kallad "knegarmat" tillsammans med spanska lyxmackor, säger Joakim.

Andra stockholmare har efter initiativet velat rycka in, bland annat en vinexpert, ett kafferosteri och boende som erbjudit sig att skjutsa och leverea.

Men framförallt har fler börjat komma in.

– Vi vill inte dra en massa folk utan bygga en gemenskap och sedan slutet av april har det blivit allt mer så, säger Joakim.

Joakim Johanssons bästa tips för andra krogar eller verksamheter som behöver räddas är att man måste bestämma sig för att göra något på riktigt och att inte glömma att vi alla har talanger och kan hjälpa till på olika sätt.

– Det är så viktigt att folk, inte minst under en kris är människor och inte bara konsumenter, säger Joakim.