Möte. På torsdagens stadsdelsnämndsmöte diskuterades ungdomsbostäderna på Murarvägen i Abrahamsberg. Foto: Ella Söderberg

Grannoro för narkotika vid ungdomshem i Bromma

Boende i Abrahamsberg upplever att det pågår narkotikaförsäljning vid ungdomsboendet i området. Men polisen delar inte samma bild.

  • Publicerad 16:20, 30 sep 2019

Polis. Matti Rönnqvist är kommunpolis i Bromma och säger att man inte ser något samband mellan ungdomsboendet och narkotikaförsäljning vid tunnelbanan. Foto: Lars Hedelin

När politikerna i Bromma stadsdelsnämnd sammanträdde i torsdags hamnade fokus på ett stödboende för unga vuxna på Murarvägen i Abrahamsberg.

En kvinna som bor i området påtalade att hon var orolig över boendet, och att hon upplever att narkotikaförsäljning sker i anslutning till det.

– Vi som bor i området har försökt att ha kontakt med socialtjänsten i Bromma. Jag tycker det är sorgligt om vi vuxna inte tar det ansvaret och ser till att det blir stopp på det här, sa kvinnan.

Boendet heter Ungbo Bromma och drivs av vårdföretaget Attendo. Lägenheterna fungerar som ett stödboende för unga vuxna som är i tillfälligt behov av bostad, tillsyn eller social träning. Det kan också fungera som ett skyddat boende, eller som en utslussning efter vistelse på ett HVB-hem eller kriminalvårdsanstalt.

På Attendos hemsida står det att man inte tar emot personer som har ett pågående missbruk eller som är aktivt kriminella.

Kommunpolisen Matti Rönnqvist upplever inte samma problematik som de boende, men säger att han inte är förvånad över att det tas upp.

– Uppgifterna är från en invånare, vi har inga belägg för att det hänger ihop. Vi har en problematik med narkotikabrukande ungdomar i området, och sedan sommaren har vi jobbat på det ganska hårt, därav har vi haft en hel del poliser i området i anslutning till tunnelbanan i Abrahamsberg, säger han.

Polisen: Ser inget samband

Han menar att man från polisens sida inte kan påvisa något samband med ungdomsboendet och ökad brottslighet.

– Man kan tro, tycka och gissa saker, men det gör inte vi. Vi har varit i kontakt med chefen på boendet, så mycket kan jag säga, det är en kontakt bara för att de finns där, inte på grund av händelser hos dem. Vi kanske kommer ut med andra uppgifter sen, men just nu upplever vi inte att det är samma ungdomar omkring tunnelbanan som på boendet.

Vilka ungdomar är det då?

– Det är ungdomar i åldrarna 16 till 20, några bor i Bromma, andra i Vällingby och söder om stan, det är blandat. De har vi koll på, vi jobbar med problematiken.

Men känner ni igen att folk går för att köpa narkotika vid boendet?

– Nej, vi har inga sådana indikationer. Vi tittar på anmälningar, och har naturligtvis ingen kristallkula, det som kommer till oss i form av anmälningar, det vet vi om. Men naturligtvis tittar vi på sambandet och i vilken mån de här ungdomarna kan vara involverade, men i nuläget ser vi inget sådant.

Brommas stadsdelsdirektör Lisa Kinnari svarade de boende under mötet att man har ett nära samarbete med polisen.

– Det här är ett privat företag som säljer platser. Vi har inte känt till det här genom vår egen socialtjänst, utan det kom till oss genom en anmälan. Vi kommer imorgon (läs i fredags) träffa närpolischef och kommunpolisen där vi kommer titta på olika delar i Bromma, och då kommer just Murarvägen att fortsätta diskuteras, sa Lisa Kinnari.