Grannsamverkan på flera sätt

Grannsamverkan kan ske på olika sätt och här berättar vi om två. Det ena samverkan med hjälp av en ny slags app i mobilen. Och det andra är grannsamverkansbilen – som rullar runt i kommunen nästan varje dag tack vare en rad volontärer.

  • Publicerad 07:00, 9 nov 2017

Under 2017 har antalet inbrott ökat markant i hela polisområde Stockholm nord. Polisen och kommunen genomför ökade insatser för att bryta trenden, vilket du bland annat kan läsa om här intill. Men det är inte bara kommun och myndigheter som satsar utan det finns även flera medborgarinitiativ.

I Edsviken har en grupp villaägare börjat grannsamverka med hjälp av en ny slags app i mobilen. Appen, som heter Coyards, har flera syften. Dels används den för att kommunicera inom och mellan olika grannsamverkansgrupper. Dels kan den knytas mot polisens händelseflöden, och visa hur stort antalet inbrott i ett område är. Dessutom kan den användas för att skicka ut akutmeddelanden om något är på gång att hända.

– För ett år sedan, innan jul, var vi hårt drabbade av inbrott. Så vi började titta på vad vi kunde göra och fastnade för den här appen. Det är en del i de totala åtgärder som vi genomför, säger Carl Berglund, ombud för Grannsamverkan/Edsvikens Villanätverk.

Han tror att appen förutom att vara ett kommunikationsverktyg, kan vara ett sätt att skapa medvetenhet om grannsamverkan.

– Nu har vi 27 grannsamverkansgrupper i Edsviken. Det är en fördubbling under det senaste året, så det är jätteroligt.

Ett annat sätt som kommuninvånarna själva bidrar till ökad trygghet är genom att åka runt med grannsamverkansbilen. Den sponsras av kommunen och körs av volontärer i samverkan med polisen. Vi i Sollentuna åker med på en tur.

– Det är ett sätt att sysselsätta sig. Ett tidsfördriv, säger Ingemar Parkner som är medåkare idag.

– Ja, man fick ju en del tid över när man gick i pension. Det är också ett sätt att få se hela kommunen; även de delar som man inte visste fanns, fyller dagens förare Åke Persson i.

Med i bilen finns också Ulla Britta Johansson. Hon bor på ett av kommunens seniorboenden och åker med som passagerare för att få sig en utflykt.

– Det är första gången jag följer med i dag, men det är så trevligt så, säger hon.

Grannsamverkansbilen börjar dagen hos polisen, där de får en uppdatering om vad som hänt sedan sist. De får också en bunt lappar där det informeras om var det har varit inbrott nyligen – lappar som de delar ut i det berörda området i hopp om tips till polisen. Resten av dagen går ut på att ”vara polisens ögon och öron”.

– Det verkar som att det vi gör är viktigt, på dem vi pratar med. Vi tittar efter skumma individer, efter sönderslagna rutor på bilar, säger Ingemar Parkner.

– Ja, och ibland hämtar vi upphittade cyklar och lämnar till polisen. En gång fick vi köra en hund till hundstallet. En annan gång hittade vi en stulen bil, fortsätter Åke Persson.

De rekommenderar fler att bli volontärer. Kommunen bjuder på lunch och man får göra lite nytta. Vem som helst med körkort kan köra bilen. Och Ulla Britta Johansson rekommenderar även fler äldre från äldreboenden att följa med som passagerare.

– Ja visst! Det är kul att få se lite olika delar av kommunen. Det är så fint här i Sollentuna, avslutar hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

(S) nya gruppledare laddar för valet

Nyheter Möt Socialdemokraternas Joakim Jonsson Valet i september närmar sig. Vi i Sollentuna har därför tagit en pratstund med alla partiers gruppledare – för att få veta mer om vilka de är som privatpersoner och vilken fråga som är viktigast för...tisdag 17/7 15:48