Tvistar. Förskolan Sputnik på Kronobergsgatan måste med stor sannolikhet lägga ner sin verksamhet redan till sommaren. Även förskolan Villa Gorilla i samma hus flyttar. Foto: Elin Jonsson

Granntvist på Kungsholmen tvingar 45 barn att byta förskola

Två förskolor på Kungsholmen tvingas bort – ena lägger helt ner sin verksamhet andra måste byta lokaler. 45 barn drabbas.

  • Publicerad 14:11, 11 jan 2019

Nästan 50 förskolebarn på Kungsholmen drabbas när varken förskolorna eller bostadsrättsföreningen på Kronobergsgatan 1 och 3 vill betala för att byta ut den ventilation som i dag inte lever upp till kraven för en förskola.

Den infekterade striden mellan bostadsrättsföreningen Lavetten 15 och de två förskolorna Sputnik och Villa Gorilla har pågått under flera års tid och blossade upp i samband med att förskolornas hyreskontrakt skulle förlängas.

Bostadsrättsföreningen vägrar att betala för åtgärden trots att förskolorna hävdar att de tidigare lovat att göra det.

Ena stänger andra flyttar

Tvisten har nu lett till att Sputnik helt lägger ner sin verksamhet, något vi tidigare i veckan kunde, berätta. Men tvisten gör även att intilliggande förskolan Villa Gorilla måste byta lokaler. Därmed måste 45 förskolebarn flytta.

En av de som drabbas är Sanna Lindberg som har två barn på Sputnik. Hon vet i dagsläget inte var barnen hamnar istället.

– Vi för samtal med Stockholms stad och önskar att få tillbaka vår ”bortkastade” kötid. Det känns verkligen som en rimlig kompensation när barnen tvingas bort från sina kompisar och högt älskade pedagoger.

Lena Forsberg, avdelningschef på Kungsholmens förskolor, säger att de familjer som drabbas inte garanteras plats på ett nytt förstahandsval men att alla barn har blivit erbjudna plats på förskolan Skorpan på Arbetargatan.

De föräldrar som tackar nej till det erbjudandet får ställa sig i kö igen.

– I och med att föräldrarna fått info om nedläggningen i god tid innan nedläggningen kommer alla barn få förskoleplats direkt och utan glapp, säger hon.

Förälder: ”Ett hån”

Sanna Lindberg ser inte erbjudandet som något positivt.

– Det finns en anledning till att denna förskola har så gott om lediga platser. Att byta från Kungsholmens, på pappret bästa, till en med, på pappret sämsta, känns som ett hån, säger hon.

På stadens hemsida går det att läsa föräldrars omdömen om de olika förskolorna. Sputnik har 100 procent nöjda omdömen och Skorpan har 72 procent nöjda men det finns fler förskolor på Kungsholmen som har lägre omdömen.