Foto: Privat/Jonas Gosende Grönvik

GRANSKNING. Vilda västern när villor rivs för lägenheter

Villor som bankas sönder i småbitar med grävskopor. Byggsopor över hela tomten. Och så gränspolisen som smyger i trädgårdarna. HuddingeDirekt granskar byggbranschen som köper mark och river villor för lägenheter.

  • Publicerad 18:13, 22 aug 2017

– Stå still! Polisen!

De senaste veckorna har grannarna i Stortorp haft gränspolisen smygandes i buskarna.

– De kom springande med polisbrickor. Som värsta actionrullen, berättar en granne som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Södra Sidan/HuddingeDirekt har tidigare berättat hur kommunen gett ett bolag lov att riva en villa på Hjärtervägen och bygga tio lägenheter i ett 12 meter högt hus i fyra våningar. Mitt bland villorna i Trångsund.

Grannchocken: Villor rivs för lägenheter

Strax efter midsommar började rivningsarbetet.

– De började med att banka ner hela kåken med en grävmaskin. Utan att tömma den på inventarier först, berättar närmaste grannen Thomas Ekebohm.

"Lär bli dyrt"

Nu ligger högar med blåbetong, rör, element, kakel, simfötter och gud vet vad utspritt över hela tomten. Byggaren tänkte först använda det osorterade avfallet som fyllnadsmassa, två meter från Thomas altan.

– Tomten är kontaminerad. Det lär bli dyrt att ta hand om. Vi är såklart oroliga vad som händer om bolaget går i konkurs, säger Thomas.

Två av dem sprang därifrån allt de orkade när vi kom

Foto: Jonas Gosende Grönvik

Idag står bygget stilla. Arbetsmiljöverket har varit här på oanmälda inspektioner. Gränspolisen har gjort razzia. Skatteverket är inkopplade. Och kommunens miljötillsynsavdelning hotar med böter.

– När vi kom dit höll man på att sortera ut blåbetong som grävts ner med rivningsmassorna. Tre personer befann sig på arbetsplatsen. Två av dem sprang därifrån allt de orkade när vi kom, berättar Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Han leder ett särskilt team som samverkar med flera myndigheter för att motverka osund konkurrens i byggbranschen. Teamet lämnar över uppgifter till Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

– Vi konstaterade att det mesta man kan förvänta sig av en rivningstomt saknades. Inga arbetskläder, inga utrymmen för att byta om. Grävmaskinen var också obesiktigad.

Polisrazzia

Den 11 augusti är Arbetsmiljöverket på plats igen. Den här gången i sällskap av gränspolisen. Två personen identifieras, en svensk medborgare och en med uppehållstillstånd i Tjeckien. Den tredje flyr över rabatter och trädgårdsland och kommer undan. Igen.

Under inspektionen visar det sig att grävmaskinen gått varm, trots körförbud.

– De kommer att få 40 000 kronor i böter för att de kört maskinen. Vi har också lagt ett omedelbart förbud med vite på 100 000 kronor och plomberat maskinen, säger Mikael Roos.

Farligt avfall?

Även kommunen ställer flera krav på bolaget. Bland annat en skriftlig redovisning över farligt avfall som uppkommit vid rivningsarbetet samt en tidsplan när det ska vara borta.

– Vi kräver också dokument som visar vem som tagit emot avfallet. Vi vill säkerställa att avfallet hamnar på rätt ställe, säger Jan Casserstedt, jurist på Huddinges miljötillsynsavdelning.

Bolaget svarar inte i telefon men skriver i ett mejl till HuddingeDirekt att de uppfyller och redovisar miljöavdelningens alla krav. Men än så länge har kommunen inte fått in några papper. Högarna med avfall ligger kvar.

– Boende i området är störda av att byggnationen förändras. Men vi har frångått ordinarie arbetstider och reducerat arbetet för att visa grannar hänsyn och minska buller, skriver företagets representant.

Foto: Jonas Gosende Grönvik

​Flera villor köps nu upp av bolag som vill riva och bygga lägenheter i Stortorp. Nu organiserar sig grannar i området mot utvecklingen.

– Kommunen har släppt fram oseriösa aktörer utan några som helst kontroller eller krav på kompetens, säger Anders Brandt, en av många Stortorpsbor som engagerat sig.

Men Huddinge kommuns bygglovschef Camilla Adolfsson tycker inte att kommunen brustit i hanteringen.

– Vi kontrollerar att företagets namn som anges i ansökan finns registrerat. I övrigt gör vi inga kontroller av företagets ekonomiska status och är inte heller skyldiga att göra det enligt plan- och bygglagen. Däremot följer vi naturligtvis upp att företaget följer det som bestämts i bygglovet.

Rivningen stoppad

Nu har kommunen ändå stoppat rivningen eftersom bolaget saknar kontrollansvarig och ny kontrollplan.

– Den tidigare kontrollansvarige sa upp sig i mitten av juli och den andra kontrollansvarige lämnade sitt uppdrag nu i helgen, säger Camilla Adolfsson.

Den här utvecklingen gynnar ingen, de lyckas ju ändå inte bygga några bostäder.

Foto: Jonas Gosende Grönvik

Detaljplanen tillåter bara hus i två våningar. Men med lite fantasi - en inredd vind och källare - är det möjligt att få lov att bygga ett bostadshus i fyra plan.

Några kvarter bort har samma bolag köpt en villa där de ansökt om lov att riva och bygga ett hus med sex studentlägenheter.

Men kaoset på Hjärtervägen ska inte påverka kommunens beslut på Branta backen, enligt bygglovschefen.

– Ärendet på Branta backen är ännu inte komplett för prövning. Men varje ärende prövas för sig, säger Camilla Adolfsson.

På Bygdegårdsvägen i samma område har ett annat bolag köpt två villor som nu ligger sönderslagna i bråte. Entreprenören har gått i konkurs och lämnat två stora avfallshögar efter sig.

–  Vi kommer nu att åka ut och besiktiga fastigheterna och också ta kontakt med konkursförvaltaren för att få kännedom om vad som händer med fastigheten, säger Camilla Adolfsson.

Expert: Bygga i villaområden löser bostadsbristen

Stora pengar att tjäna

I takt med att Stockholm växer har gamla villaområden blivit attraktiva lägen på en het bostadsmarknad. Även i Huddinge. Och det finns stora pengar att tjäna.

Nu är många Stortorpsbor oroliga vad som händer om grannen säljer sitt hus.

– Det är svårt att stå emot om man plötsligt får tio miljoner för marken när villan är värderad till fem, säger Anders Brandt.

Diskussionen om förtätning bland villorna går varm på Facebook. Många är upprörda. Men långt ifrån alla.

– Jag är av den åsikten att flerfamiljshus som byggs är positivt och gynnsamt för dom som inte klarar av att köpa mångmiljonobjekt men ändå vill ha ett nytt bra boende i området, skriver en Stortorpsbo.

Så tjänar mäklarna på att villor rivs

"Inga bakåtsträvare"

Bygglovet på Hjärtervägen är överklagat hos mark- och miljödomstolen.

– Vi är inga bakåtsträvare. Det är helt okej med nya grannar. Men vi kan inte acceptera att dessa lycksökare får förstöra vårt område, säger Anders Brandt.

Grannarna kräver nu ett öppet möte med politiker och bygglovschefen.

– Den här utvecklingen gynnar ingen, de lyckas ju ändå inte bygga några bostäder.

GRANSKNING. Mordbrand och rufflare i radhusidyllen

Foto: Sara Ringström

Villaområden förtätas

Små villor på stora tomter. Så ser det fortfarande ut på många håll i Huddinge. Nu utnyttjar allt fler byggherrar möjligheten att köpa, riva och bygga nytt med ett tydligt mål: att maxa byggrätten med lägenheter. Mitt bland villorna.

Vad och hur som får byggas på en tomt regleras i en detaljplan, som också styr om bygglov beviljas eller inte.

Men många detaljplaner i Huddinges villaområden är gamla, från 1930-talet. Begränsningarna ser olika ut. De har kommit till under perioder med olika stadsbyggnadsideal och under olika kommunledningar.

Nu växer Stockholm kraftigt. Huddinge, Stuvsta och Trångsund är mer centrala lägen idag än för bara tio år sedan. Samtidigt som villaägare cashar in i ökade fastighetsvärden får allt fler kommersiella bolag upp ögonen för områden som Stortorp: villaområden nära kollektivtrafik.

Vissa planer ger utrymme att exploatera mer än vad som hittills skett. Bostadsbristen skapar ett omvandlingstryck, särskilt i klassiska villaområden med generösa detaljplaner. Om du kan regelverket kan du också utnyttja det för att bygga så mycket som möjligt.

Visa merVisa mindre

Läs också!