Sparat. Hos Ylva Larsson i Närlunda har barnbarnen Matilda och Hedvig Carlborg bakat många pepparkakshus. Här är ett av de tidigare årens, som är sparat. Foto: Jonas Månsson

Gränslöst bygge i kakdeg

Planeringen har pågått länge. Hos Ylva Larsson i Närlunda har det laddats för klassisk pepparkakshustävling.

  • Publicerad 14:44, 30 nov 2017

De väger ungefär nio kilo och det är nästan bara deg.

Sedan tio år har det hemma hos Närlundabon Ylva Larsson byggts pepparkakshus tillsammans med barnbarnen Matilda och Hedvig Carlborg. Syftet har varit för deltagande i Arkitektur- och designcentrums (Arkdes) klassiska tävling i pepparkakshusbygge.

– Det här är jättekul, säger Ylva Larsson.

Barn upp till tolv år tävlar i en klass. Sedan tävlar arkitekter, formgivare och bagare i en och övriga i en tredje. Varje år ska ett speciellt tema följas, i år är det ”Gränslöst” som deltagarna har skapat sina hus efter.

– Husen ska byggas på 50 gånger 50 centimeter och allt ska kunna gå att äta. En utmaning är att bygga sta bilt. Det ska köras in till stan och bäras in till Arkdes, säger Ylva Larsson.

Hon har behållit några av de gamla husen som byggts med Matilda och Hedvig.

– De väger ungefär nio kilo och det är nästan bara deg, säger hon.

För Matilda och Hedvig Carlborg är tävlingen en höjdpunkt. De lyfter samarbetet mellan sig själva och deras mormor som ett framgångsrecept.

– Alla har olika specialiteter. Man måste tänka ut mallar, vara kreativ och strukturerad, säger Hedvig.

Alla tre brukar komma bra överens vid bygget.

– Vi har aldrig varit syskon som bråkat. Vissa saker måste vi diskutera och ibland får man kompromissa, säger Matilda Carlborg.

Förra helgen lämnades årets bidrag in. De finns att ta del av för allmänheten fram till den 7 januari. Den 17 december presenteras vinnarna som utses av en jury.

Mer: Tävlingen

Här kan du läsa mer om tävlingen:

https://arkdes.se/utstallning/pepparkakshus-2017/

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter