Genrebild. Polistillslag mot villa i Bromsten. Foto: Leif Oldenburg

Gränspolisen gjorde tillslag mot villa i Bromsten

I onsdags gjorde gränspolisen i Stockholm ett tillslag mot en villa i Bromsten i Spånga. Där omhändertogs sju personer med stöd av utlänningslagen och en mängd stöldgods hittades.

  • Publicerad 16:41, 14 mar 2019

Det var under onsdagen den 13 mars som gränspolisen i Stockholm gjorde ett tillslag mot ett så kallat "svarthotell" i en villa i Bromsten.

– Ja, vi hade fått uppgifter om att man misstänkte att efterlysta utländska personer befann sig i bostaden och att det förekom oklara verksamheter i fastigheten. Bilar som kom och gick dygnet runt och olika människor i rörelse. En otrolig oro för andra människor i området, berättar Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Man misstänkte också att det fanns stöldgods på platsen vilket visade sig stämma.

Enligt ett pressmeddelande från polisen hittades elva cyklar, en moped, en motorcykel och dyra verktyg. Samtliga fordon antas vara stulna och beslagtogs därför. Inne i villan påträffades även narkotika och en falsk id-handling.

"Här för att begå brott"

Vid tillslaget befann sig elva personer i villan, men enligt polisen fanns sängplatser för 17 personer. Sju personer från villan omhändertogs och avvisades under onsdagskvällen från Arlanda. Samtliga fick ett återreseförbud på tre år.

– Det här rörde sig inte om personer som var i Sverige som turister. De var här för att begå brott och då kunde vi avvisa dem samma dag, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att vi slår ut den här typen av olaglig hotellverksamhet och tillsammans med interna och externa aktörer slår mot möjliggörarna för den här typen av internationella brottsnätverk. Ett återreseförbud är ett steg i ledet. Det ska vara jobbigt att vara kriminell i Sverige.

Hur vanlig är den här typen av verksamheter?

– Jag skulle säga att det är ganska vanligt. Det finns en marknad för det. Oftast är svarthotellen rivningskontrakt som aktörerna vrider det sista ur innan de river kåken. På så vis får de in pengar. Men vi fortsätter arbetet med att samla in indikatorer som kan ligga till grund för avvisningsbeslut och nekad inresa. På så vis får vi möjlighet att stoppa personer som kommer till Sverige för att begå brott redan vid gränskontrollen, säger Per-Arne Kaati.

Stockholm Direkt