SKADAD. En plastring hade kilat sig fast så illa att gräsandshonan i Väsby inte kunde äta och höll på att svälta ihjäl. Foto: SVR

Gräsand fastnade i plastring – höll på att dö

Många Väsbybor såg den svårt skadade gräsandshonan som höll till vid Väsbyån i december. En plastring som fastnat runt näbben gjorde att fågeln varken kunde äta eller dricka och den blev snabbt sämre. Men historien fick ett lyckligt slut.

  • Publicerad 10:43, 11 jan 2019

Vi behövde inte ens hämta en håv för att fånga henne, så svag var hon.

Ett hundratal personer hade sett och engagerat sig i gräsanden vid Väsbyån, vilken uppenbarligen var skadad. Den 10 december fick Stockholms Vildfågel Rehab (SVR) flera samtal om och foton på fågeln. Och när Andréas Forsman fick se bilderna kunde han snabbt bedöma att det var akut.

– Gräsanden hade fått en plastbit runt munnen och under tungan och kunde inte stänga näbben. Den höll på att svälta ihjäl, berättar Andréas Forsman på Stockholms Vildfågel Rehab.

Vid Väsbyån

SVR åkte ut till Väsby och gick längs med Väsbyån, där gräsanden senast setts.

– Vi gick 200 meter utan att hitta den och då gick pulsen direkt upp i ett högre läge. Vi blev oroliga att det redan var för sent, säger Andréas Forsman.

Strax därefter träffade de på Närmiljöteamet från Väsby kommun, som inte heller sett till någon fågel. Men när teamet hämtad kornkross och gav fåglarna, så hände något.

– Då ser vi en svag, orkeslös hona som kryper fram mot oss. Hon försöker äta, men det går inte eftersom tungan svullnat upp. Vi behövde inte ens hämta en håv för att fånga henne, så svag var hon, säger han.

Vävnadsskador

Plastringen klipptes bort med avbitartång, men gräsandshonan hade fått skador på vävnaden i munhålan och läget var akut. Hon transporterades till SVR:s anläggning i Österåker, där hon behandlades för sina skador.

– Veterinären tog bort den döda vävnaden och stimulerade fram ny, berättar Andréas Forsman.

Fick flytta ut

Först fick gräsandshonan bo i en mindre bur inomhus, men kunde sedan flytta ut till en voljär med damm. Efter två veckor var hon färdigrehabiliterad och redo att släppas tillbaka i Väsbyån. 15–20 personer hade kommit för att se denna stora tilldragelse, då även en hane släpptes ut.

Slutet gott, allting gott. Men det är många fåglar som far illa av det skräp vi människor slänger.

– Vi ser mest fåglar som tagit skada av människors oaktsamhet. Skräp kan orsaka livsfarliga tillstånd och får vi bukt med skräpet besparar vi många fåglars lidande, säger Andréas Forsman.

Stockholms Vildfågel Rehab

Om du hittat en vild fågel som du tror är sjuk eller skadad - ring 072-56 95 112.
Fota fågeln och smsa bilden till samma nr.

Andréas Forsman rekommenderar att man inte själv ingriper om man ser en skadad fågel, utan kontaktar SVR.

SVR tar emot och rehabiliterar alla rehabiliteringsbara vilda fåglar oavsett storlek och art.
Anläggningen har tillstånd för samtliga arter av vilda fåglar som vistas naturligt i Sverige.

SVR är en fristående ideell förening och alla som jobbar där gör det utan ekonomisk ersättning.