Hungriga. Sevde Caglar och Emirhan Gul, båda femteklassare, tar för sig vid buffén. "Frukosten är bra, jag kommer fortsätta äta den ", säger Emirhan. Foto: Claudio Britos

Gratis frukost lyfter Grindtorpsskolan

Mörkret ligger tungt över Grindtorpsskolan och Albyberget. Klockan är bara 20 över sju på morgonen, ändå hänger det några elever i entrén redan. Sedan ett par månader tillbaka samlas elever här för att äta frukostbuffé innan skolan börjar. Helt frivilligt – och gratis.

  • Publicerad 06:50, 16 dec 2019

Grindtorpsskolan har det senaste året tampats med problem. Bråk och stök har genererat dryga böter till Skolinspektionen och en rektor har fått sluta.

I höstas tillträdde en ny tillförordnad rektor i väntan på att ännu en ny ska tillsättas under vårterminen. Men här i matsalen på morgonen syns inga tecken på stök. Kokta ägg trängs med varmt nybakat bröd och nystekt bacon. 

– Förut brukade jag inte äta någon frukost, för jag orkade inte på mornarna. Jag kunde inte tänka på första lektionen. Nu går det mycket bättre, berättar Sevde Caglar som går i femman. 

Om hon åt frukost hemma skulle hon nog äta bröd med Nutella tror hon, men i dag har hon tagit en knäckemacka med salami och gurka. Maten brukar varieras, vissa dagar serveras pannkakor och andra varm choklad.

Morgonhäng. Rukayeh Qaderi, Lamis Khalil och Sevde Caglar går alla i femman och passar på att umgås lite extra här på morgonen. Foto: Claudio Britos

Sevde Caglar gillar allt som bjuds och hon får medhåll av de klasskamrater som har orkat sig hit. Alla är inte på plats redan 7.30, men många har hunnit droppa in innan matsalen stänger. 

– Det blir en social grej, de hinner sitta här och snacka av sig. Då blir det också mycket lugnare på första lektionen, när allt snack är avklarat, säger Martin Kylmänen, kocken som leder arbetet i skolköket.

Tack vare köket

Han bedömer att runt 60-70 elever kommer till frukosten varje dag, nästan 15 procent av de omkring 500 elever som går på Grindtorpsskolan. Så har det varit sedan de började efter höstlovet och så verkar det fortsätta. Det här frukostkonceptet är gratis för eleverna – och går in under skolkökets övriga budget. 

– Det här är möjligt att genomföra eftersom vi har ett extremt bra kök, som är väldigt ekonomiska. De har också lagt om sina arbetstider för att kunna göra det här, säger Marielle Garlert Gillfjärd, fritidsledare. 

Ambitiös. Martin Kylmänen, chefskock, är en av de drivande till frukostprojektet. "Det kostar inte så mycket med lite frukost", säger han. Foto: Claudio Britos

Våren 2018 genomförde skolan en studie tillsammans med Arla där de provade att i högstadiet servera frukost i samband med första lektionen.

Mätningar visade tydligt att i samband med att fler åt så minskade magont och huvudvärk i takt med att koncentrationen steg. Framför allt var många positiva: 93 procent av elever och skolpersonal önskade att frukosten skulle bli ett permanent inslag.

Dagens frukost är ett resultat av det projektet, men den är öppen för alla elever. Alla som är här betonar att den sociala biten under frukosten är väldigt viktig, men det är inte hela grejen.

– Det gör jättestor skillnad. Smörgåsförsäljningen har nästan helt och hållet upphört i kafeterian och det är bara positivt, säger Mariell Garlert Gillfjärd.

Frukost på skolan

Frukosten serveras mellan 7.30--7.50.

Eleverna går självmant upp tidigare på morgonen för att gå hit och äta frukost tillsammans.

Skolan har tidigare sålt frukost i skolan till de som ville, 10 kronor för ett frukostpaket, men det var inte många som utnyttjade det.

Visa merVisa mindre