Stickar. Adolf Fredriks församling är en av 30 i Stockholm som har deltagit i den nationella kampanjen "En varmare stad". Här stickar Anna Friis en halsduk. Foto: Anna Johanna Blom

Gratis halsdukar till behövande i Vasastan

Adolf Fredriks församling har lagt ut halsdukar på stan som en del av projektet "En varmare stad" där 30 församlingar i Stockholm deltar. "Vi vill nå dem som ligger ute och fryser på natten", säger diakonen Ulrika Ingermark.

  • Publicerad 16:47, 14 jan 2020

Det var tidigt i höstas som Adolf Fredriks församling startade en stickklubb efter att ha hört talas om initiativet "En varmare stad" som började i Luleå och som har spridit sig i hela landet. Kampanjen går ut på att placera ut halsdukar i hopp om att bidra till ett mer medmänskligt samhälle.

På en lapp som fästs på halsdukarna står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad".

– Projektet "En varmare stad" har varit ett samtalsämne i gruppen, vi har pratat om hur vi kan nå dem som ligger ute och fryser på natten. Vi har lokaliserat platser där vi tror att halsdukarna kan komma till nytta, säger Ulrika Ingermark, diakon i församlingen.

Därför ligger det halsdukar runt om i Stockholm

Stickgruppen har under hösten blivit väldigt tajt, berättar hon.

– Det har varit mellan tio och femton här varje gång och det är fin gemenskap. Vi har pratat och skrattat men ibland har vi också bara kunnat sitta tysta ibland. Vi brukar dricka kaffe och äta något sött till, säger Ulrika Ingermark och fortsätter:

– Alla är välkomna, man behöver inte bo här, och så kan man stanna så länge man kan. Det är torsdagar mellan 13 och 15 men kan man bara vara här en timme så är det okej och man måste inte delta vid varje tillfälle.

Eftersom det har fungerat så bra kommer stickgruppen fortsätta att träffas i församlingslokalen på Kammakargatan 30 på torsdagar klockan 13. I vår kommer man att skänka stickade sockor till en vänförsamling i Tanzania och till dopbarn som döps i Adolf Fredriks kyrka.

Natten till tisdagen placerade stick-klubben i Adolf Fredriks församling ut halsdukar till behövande på olika ställen på Norrmalm och i Vasastan. Foto: Anna Johanna Blom