HYRESLÄTTNADER. Ungdoms- och idrottsföreningar i Väsby kan söka upp till 40 000 kronor från kommunen. Samtidigt får idrottsklubbar hyreslättnader på omkring en miljon kronor. Foto: Mostphotos

Gratis hyra för idrottsföreningar i Väsby

Väsbys idrottsföreningar slipper lokalhyra i fyra månader. Det har kultur- och fritidsnämnden bestämt som ett led i att stötta föreningslivet och Väsbys unga under coronakrisen.

  • Publicerad 16:20, 1 jun 2020

Vi är angelägna om att idrottsföreningarna mår bra och känner att vi backar upp dem i det rådande läget.

Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Upplands Väsby.

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att efterskänka fyra månadshyror till de föreningar som använder kommunägda idrottslokaler och planer. Hyreslättnaden, samt flera andra åtgärder, tas till för att stödja föreningslivet och Väsbys unga i den pågående situationen med covid-19, skriver Upplands Väsby kommun i ett pressmeddlande.

Kostar en miljon

Beslutet om lokalhyrorna innebär att föreningar som använder kommunens hallar, planer och andra träningslokaler slipper betala hyra för perioden 1 mars–30 juni 2020. Hyreslättnaden innebär en kostnad på cirka en miljon kronor för kultur- och fritidsnämnden.

– Idrottsföreningarna är viktiga och ett stort stöd i vårt samhälle. Vi är angelägna om att idrottsföreningarna mår bra och känner att vi backar upp dem i det rådande läget med bland annat minskade intäkter, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB), i pressmeddelandet.

Med anledning av covid-19 togs även beslut om mer pengar till fristående Runbygården och de kommunala fritidsgårdarna i sommar. Ett särskilt trygghetsprojekt sjösätts med ungdomar som ska slussa in andra ungdomar i verksamheter och aktiviteter.

Barn ska aktiveras

Vikingagården Gunnes gård i Smedby får ett särskilt bidrag för att aktivera 60 barn och unga i sommar.

– På grund av det rådande läget väntas många ungdomar vara kvar i Väsby i sommar. Då är det extra viktigt att vi och föreningslivet hittar på meningsfulla aktiviteter för dem, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.

Nämnden beslutade att skjuta till 400 000 kronor att fördela mellan föreningar som ordnar aktiviteter för ungdomar under sommarlovet. Föreningar som är intresserade av bidraget har till den 15 juni på sig att ansöka.

Stockholm Direkt