I morgon slutar sommarlovskorten att gälla trots att det är en dryg vecka kvar av lovet. Foto: Jannie Flodman

Gratis SL-kort för unga slutar gälla imorgon

I morgon slutar gratiskorten för skolungdomar att gälla i SL-trafiken – trots att det är tio dagar kvar av sommarlovet. Nu måste alla betala ordinarie pris fram till skolstart.

  • Publicerad 14:59, 9 aug 2018

Efter ett riktat statsbidrag från regeringen har alla skolungdomar erbjudits gratis SL-kort i sommar. Det har varit upp till respektive landsting vilka datum sommarlovskortet ska gälla.

Men trots att skolorna i Stockholm börjar först den 20 augusti slutar korten att gälla i morgon, 10 augusti, och skolkorten delas ut först vid skolstart. Det innebär att alla skolungdomar måste betala ordinarie taxa när varken sommarlovskortet eller skolkortet gäller under den dryga vecka som återstår av sommarlovet.

SL om missen med gratiskorten till unga

I Västra Götaland och Skåne har man valt att förlänga perioden för sommarlovskorten så att de gäller till skolorna börjar. Nu kräver Socialdemokraterna i landstinget att samma sak görs i Stockholm eller att man sänker priset på fritidskorten fram till skolstarten.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Moderaterna inte säkerställer att våra skolungdomar får ta del av regeringens satsning fullt ut, som de får i andra regioner, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd, och fortsätter:

– Stockholms landsting har fått mer pengar än vad det har kostat att dela ut sommarlovskorten, ändå väljer man att snåla in. Vi kräver att Moderaterna skyndsamt förlänger perioden som sommarlovskorten ska gälla. Gör man inte det vill vi att man sänker priset på fritidskortet fram till skolstarten.

Här svarar SL om missen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.