Gratis. Löparakademin ger gratis löpträning och coachning till niondeklassare i socialt utsatta områden. I höst kommer de till Flemingsberg (här springer de på en gata i Snättringe). Foto: Claudio Britos

Gratis träning ska bryta stillasittandet

Övervikt och fetma ökar bland killar i Stockholms län. Särskilt stort är problemet i områden där utbildningsnivån är lägre. I höst kommer Löparakademin till Flemingsberg för att vända stillasittandet till en vilja att röra på sig.

  • Publicerad 09:26, 19 aug 2019

Snart drar Löparakademin igång för andra året i rad i Flemingsberg. Löparakademin erbjuder gratis löpträning, coachning och gemenskap för niondeklassare i socialt utsatta områden och finns förutom i Flemingsberg i bland annat Botkyrka och Skärholmen.

– Man är så uppfostrad från skolidrotten att man ska springa långt och göra det snabbt. Du ska ta tunga vikter och göra det fyra gånger i veckan. Det finns för mycket måsten. I Löparakademin får vem som helst vara med oavsett hur du ser ut och var du kommer ifrån. Kom bara dit! säger Lina Berglund, programansvarig för Löparakademin i Flemingsberg.

Erbjuder gratis träning

Under de kommande veckorna ska hon ut till skolorna i området och vecka 36 drar löpningen igång med två tillfällen i veckan fram till vecka 46. Det är gratis att delta.

Hadia Aria är en av de som kommer leda löpningen i Flemingsberg. Nu går hon i gymnasiet men hittade Löparakademin hemma i Fittja när hon själv gick i nian.

– Jag bara älskade, älskade, älskade det, berättar hon.

Hadia Aria, ledare. Foto: Claudio Britos

Lina Berglund, programansvarig för Löparakademin i Flemingsberg. Foto: Claudio Britos

”Jag var deprimerad”

Träningen blev en vändpunkt för Hadia. Och i Löparakademin hittade hon en gemenskap och nya vänner.

– Jag mådde dåligt en period i högstadiet, jag var deprimerad. Då började jag gymma och mådde så bra av det. Jag hade också social ångest, men tack vare LA förändrades det helt. Nu kan jag prata inför hur många människor som helst. Det är rätt bra eftersom mitt mål är att bli politiker, säger Hadia.

Vad har dina vänner för relation till träning?

– Absolut ingen. Alltså noll komma minus en procent, på riktigt. Dagens unga vill alltid ha kul och jag tror helt enkelt inte att de tycker att det är kul att löpa.

Förutom löpträningen och ett löfte om att du kommer må bättre erbjuder Löparakademin workshops där man får hjälp med att visualisera sina framtidsdrömmar och att sätta upp mål.

Ett annat argument som Hadia och Lina gärna tar upp är att flitiga deltagare kan få ett par gratis springskor.

– Vi har en belöningstrappa. Efter ett visst antal träningar får man en LA-t-shirt och efter några till får man ett par New Balance skor för 1 400, säger Hadia och visar upp sina svart-vita skor.

Löparakademin

Löparakademin är ett gratis tränarlett tioveckorsprogram för niondeklassare i socioekonomiskt utsatta områden.

Under vecka 36–46 kommer Löparakademin springa i Flemingsberg två gånger i veckan. Varannan vecka har de ytterligare ett pass med coachning och hjälp att sätta upp mål.

Perioden avslutas med 10-kilometersloppet Höstrusket på Norra Djurgården.

Anmälan görs på loparakademin.se/bli-deltagare/