Brutal. Romanen och filmatiseringarna av "Okänd soldat" är hård realism snarare än hjälteporträtt. Foto: Pressbild

Gratis visning av finsk storfilm

Krigsskildringen "Okänd soldat" är en av Finlands mest kända filmer. Lördagen den 20 oktober visas den gratis på Joar Blå.

  • Publicerad 14:26, 5 okt 2018

Den finske författaren Väinö Linna lär ha haft som syfte att väcka avsky mot våld och krig när han skrev sin roman "Okänd soldat" 1954. Boken följer en finsk pluton under fortsättningskriget mot Sovjetunionen, från sommaroffensiven 1941 till reträtten från Karelen 1944. Kriget förändrar livet för alla soldater, deras familjer och hela nationen.

Snarare än en hjältesaga rörde det sig om brutal verklighetsskildring och ett underifrånperspektiv ur de vanliga soldaternas synvinkel. Samtidigt visar berättelsen hur människor förenas av vänskap, humor och viljan att leva.

Väinö Linnas bok blev den största finländska romansuccén genom tiderna. "Okänd soldat" har filmatiserats tre gånger, varav den senaste filmen kom 2017 i regi av Aku Louhimies. Boken och filmerna betraktas av många som ett nationalepos i Finland, alltså ett verk som har haft en avgörande betydelse för finnarnas självbild.

Samtidigt som Väinö Linna hyllades för "Okänd soldat" blev han också kritiserad för sina senare romaner om den tidiga finska arbetarrörelsen, det finska inbördeskriget och övergreppen som begicks i inbördeskrigets efterspel. Finland var inte redo att göra upp med sitt förflutna.

Bio på Joar Blå

Tid: Lördag 20 oktober, klockan 14.00–17.00

Plats: Joar Blå

Pris: Gratis inträde

Platsbokning: kultur@enkoping.se eller 0171-62 56 30

Arrangör: Kultur och konstenheten Upplevelseförvaltningen, Finskt förvaltningsområde, Enköpings kommun

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Återsken tillbaka med USA-tema

Nyheter Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27...fredag 15/2 8:34