Vård. En gravid kvinna som var intagen i arresten i Solnas polishus ska enligt en anmälan till JO nekats vård, när hon uppgav att hon hade blödningar. Foto: Andreas Enbuske

Gravid kvinna med blödningar nekades vård i arresten

En gravid kvinna som frihetsberövats i arresten i Solna ska inte ha fått läkarvård när hon hade blödningar. Händelsen har anmälts till Justitieombudsmannen som inlett en granskning.

  • Publicerad 11:34, 18 feb 2020

En gravid kvinna, som vid tidpunkten var gripen misstänkt för mordbrand, ska enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, inte fått tillräckligt snabb vård när hon uppgav att hon blödde. Kvinnan var intagen till arresten i Solna.

Det är kvinnans advokat som anmält händelsen. Enligt anmälan ska kvinnan vid flera tillfällen sagt att hon var gravid och advokaten ska också ha bett om att detta skulle framföras till åklagaren i fallet. När advokaten kommit till arresten ska kvinnan, som då var mycket upprörd, berättat att hon under delar av dagen haft blödningar i underlivet som inte avtog. Hon sa att hon hade anmält detta till arrestvakterna men att hon inte hade fått träffa läkare.

Vidare skriver advokaten i sin anmälan att stationsbefälet ska ha inspekterat hennes underkläder och konstaterat att läkare inte behövde kallas till platsen som åtgärd.

Ny bedömning gjordes

Först när skiftbyte skett i arresten och ett nytt stationsbefäl bedömt situationen ska kvinnan ha förts till gyn-akut.

Enligt advokaten ska arrestvakterna ha sagt att kvinnan hade uppgett flera olika uppgifter om hur långt gången hon var. Detta ska då ha gjort att arrestvakten ansett att det funnits skäl att betvivla hennes graviditet eller allvarligheten i hennes uppgifter.

– Vi hoppas att polisen ska skärpa till sina rutiner och att detta inte ska hända i framtiden. Man kan inte vägra kvinnor som säger att de är gravida vård bara för att de är i arresten, säger kvinnas advokat Jens Sjölund.

Hur mår kvinnan?

– Hon fick inget missfall efter dagen i arresten. Hon är fortfarande gravid med tvillingar och förväntas föda inom några månader.

SolnaDirekt har varit i kontakt med arresten i Solna som väljer att inte kommentera med hänvisning till pågående utredning.

Stockholm Direkt