Grekisk mat är försenad men på väg

En grekisk restaurang skulle öppna i Enköping i somras. Planen är nu att öppna i februari. – Fastigheten blev inte färdig i tid, säger Zeki Yalcin, vd på Grekiska Grill & Bar.

  • Publicerad 15:21, 16 jan 2020

Direktpress berättade för snart ett år sedan att restaurangkedjan Grekiska Grill & Bar, med restauranger på mer än 20 platser i Sverige, har valt att expandera till Enköping. Tanken var att restaurangen skulle ha öppnat redan i somras.

Så blev det inte, med anledning av att lokalerna inte var färdigställda. Men planerna på en grekisk restaurang kvarstår, berättar Zeki Yalcin, vd på Grekiska Grill & Bar. Just nu är det tänkt att öppningen sker i februari.

– Det är preliminärt, allt hänger på överlämningen av lokalerna. Överlämningen har ju skjutits upp ett antal gånger, säger Zeki Yalcin.

Om allt nu går enligt planerna blir det en vip-kväll för särskilt inbjudna gäster den 21 februari och öppet för allmänheten den 22 februari. Från den 24 februari är det också tänkt att erbjudas lunch.

En preliminär franchisetagare är också utsedd för att driva restaurangen. Det är en person som jobbat tre år i koncernen och just nu är verksam i Stockholm.

– Han bor i Uppsala, säger Zeki Yalcin.

Den grekiska restaurangen kommer att nyttja lokalen som ligger i bottenvåningen i korsningen Kryddgårdsgatan/Torggatan.

I april 2017 satte byggherrarna ALM Equity och Andersson Company den första spaden i marken på det som ska bli Lilla torg, i kvarteret Fältskären, på gamla Paus-parkeringen, i Enköping. Nu i februari är det tänkt att allting ska vara klart.

"Redan de gamla grekerna" är ett uttryck som används i många sammanhang, Även det grekiska köket har sina rötter i antiken, enligt Nationalencyklopdin. Att äta med måtta av vad jorden ger, att njuta vinet och vännernas sällskap är det som formade och än i dag formar en måltid. Grundstenarna är bröd, oliver, fisk, lamm- eller getkött, örtkryddor, frukt och grönsaker.

Den tillrättalagda turisttaffeln kan lätt ge intryck av ett överflöd av kött, men har ändå förvånansvärt väl lyckats bibehålla grunddragen i den vanliga bondsalladen med lök, oliver, tomater, gurka och fetaost, berikad med olivolja och serverad med bröd. Lägg till detta yoghurt (tjock, på get- eller fårmjölk), flytande honung, nötter, bönor (som i nationalrätten bönsoppa), bladgrönt med citron och olivolja över, och vid festliga tillfällen grillat lamm eller killing, kanske fisk, så ryms i denna beskrivning samtliga viktiga ingredienser genom tiderna i Grekland.

Den traditionella grekiska maten anses vara betydligt nyttigare än till exempel svensk husmanskost.

Många namn

Kvarteret Fältskären och torget, gamla Pausparkeringen, har fått namnet Kammakartorget.

Tillverkningen av kammar i staden utfördes av professionella hantverkare som tillverkade kammar och andra produkter i ben eller horn. En sådan kammakarverkstad, som kunde dateras till 1200- och 1300-tal, har hittats i jorden under torget. Detta har fått ge namn åt det nya torget.

Byggherrarna ALM Equity och Andersson Company vill dock att platsen ska kallas ”Lilla torg” för att anknyta till Stora torget.

Pepparsprejades i Grillby efter stök vid bilar

Nyheter Onsdag 03.58 Ugglevägen, Grillby Försök till misshandel. När två män sågs stöka runt bland parkerade bilar konfronterades de av en man som frågade vad de sysslade med. Den ene av de två besökarna...onsdag 26/2 10:34

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36