Södertörns tingsrätt. Fyra personer friades från misstankarna om förberedelse till mord. Foto: Arkiv

Greps med automatvapen – frias från mordplaner

I skåpbilen hade de automatvapen, rånarluvor och krypterade mobiler. De åkte mot Östberga, när de stoppades av polis. Men att bevisa att de två männen, med koppling till Bredängsnätverket, var på väg att hämnas mordet på deras vän – det lyckades inte. Nu frias de från misstankarna om förberedelse till mord.

  • Publicerad 09:45, 10 apr 2019

Det är den 14 september klockan 22.19 som en stulen skåpbil lämnar Karusellvägen i Västberga. Strax innan har två personer burit in en väska i den. En väska som senare ska visa sig innehöll två stycken automatvapen och ammunition.

Samtidigt, några kilometer därifrån, samlas en grupp människor i en lägenhet i Östberga. Den här dagen har det gått exakt fem år sedan deras vän och bror sköts ihjäl i den blodiga konflikten som rasat mellan de så kallade Östberga- och Bredängsnätverket sedan 2013.

Flera av dem som samlas i lägenheten har stått åtalade, men friats, för inblandning mordet på den 28-åring som sköts till döds efter en vild bijakt i Mariehäll, i november 2017. 28-åringen har pekats ut som en av ledarna för Bredängsnätverket.

Polisen hade span

Det är till det nätverket som de två personerna i skåpbilen har flera kopplingar. Det de inte vet när de lämnar Karusellvägen är att polisen sedan tidigare har fått ett tips om att "något är på gång". De har haft span på skåpbilen och instruktioner om att den inte får åka in mot Östberga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När skåpbilen närmar sig Ersta gårdsväg, 772 meter från lägenheten i Östberga, försöker de svänga in, men en polisbil ställer sig i vägen. Förarna förstår att polisen är på dem och tvärvänder.

En biljakt tar vid och i farten hinner de både krocka med en annan bil och slänga ut vapen och rånarluvor från bilen innan de till slut stoppas och grips.

Fyra åtalades – alla frias från mordplaner

Nu har Södertörns tingsrätt fällt sin dom. Totalt var det fyra män i åldrarna 22 till 34 år som åtalades för bland annat förberedelse till mord. De två som satt i skåpbilen och två andra män som greps samma kväll.

Samtliga män nekade till att ha planerat ett mord. Och tingsrätten gick på deras linje. Även om det inte är orimligt att tro att de var på väg för att mörda medlemmar ur Östberganätverket, räcker inte bevisningen, menar tingsätten.

De två männen hade nämligen inga skyddsvästar, vilket pekar på att de antagligen inte tänkte storma en lägenhet där ett okänt antal människor befann sig, resonerar tingsrätten. Det finns inte heller något som tyder på att de tänkte vänta ut människor utanför lägenheten.

Samtliga frias alltså från misstankarna om förberedelse till mord. Men de två männen i skåpbilen döms för bland annat grovt vapenbrott, grov vårdslöshet i trafiken och olovlig körning. Den ene till tre års fängelse, den andra till tre år och två månader.

Den tredje personen döms till dagsböter för olovlig körning. Den fjärde frias helt från misstankarna.

Lång och blodig konflikt. Sedan 2013 har konflikten mellan de båda kriminella nätverken rasat. I juli 2016 skottskadas en av de ledande personerna i Östberganätverket svårt efter en biljakt genom Enskede. Två personer med kopplingar till Bredängsnätverket åtalas, men båda frias. Foto: Polisen

Blodig konflikt

Juni 2013, Bredäng.

En person från Östberga skjuts i benet. Bakgrunden ska enligt polisen vara en narkotikaaffär. En ledargestalt i Bredäng döms för skjutningen.

September 2013, Örby.

Brodern till den nu häktade ledaren i Östberga skjuts ihjäl. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta för mordet, men ingen har åtalats. Dagen efter skjuts en person till döds i Östberga. Mordet misstänkts vara en hämnd för mordet dagen innan. En central person inom Östberganätverket döms för medhjälp till mord.

Oktober 2013, Bredäng.

Flera skott avlossas mot en bil med två personer med ledande roller i Bredängsnätverket. En tredje broder till den nu häktade ledaren i Östberganätverket döms senare för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng.

Efter att konflikten lugnats ner en period sker en ny skjutning. En central person i Bredängsnätverket undkommer mordförsöket.

Mars 2016, Bredäng.

En 24-åring skjuts ner med automatvapen när han är på väg hem mitt på dagen i ett radhusområde. Mannen var nära vän med ledaren i Bredängsnätverket.

Juli 2016, Enskede.

En av de nu åtalade männen, med en ledande roll i Östberganätverket skottskadas svårt efter en biljakt genom Östberga och Enskede. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket grips. En av dem dömdes för mordförsök i tingsrätten, men friades av hovrätten.

Augusti, 2017, Östberga.

Den andra tongivande brodern i Östberganätverket skjuts till döds och en annan skottskadas i ett garage på Östberga torg. En 35-årig man dömdes för medhjälp till mord av tingsrätten, men friades i februari i år av hovrätten.

November 2017, Mariehäll.

En 28-åring, som polisen pekar ut som gängledare från Bredängsnätverket, skjuts ihjäl under en biljakt på Bällstavägen. Sju män åtalas för bland annat mord och anstiftan till mord, men samtliga har friats i olika instanser.