Pristagare. Greta Thunberg vid en klimatdemonstration i Stockholm i maj förra året. Foto: Mostphotos

Greta Thunberg får 10 miljoner för klimatkamp

Klimataktivisten Greta Thunberg tilldelas Gulbenkian-priset. Utmärkelsen består av motsvarande 10,3 miljoner kronor och syftar till att uppmärksamma betydande insatser för klimatet.

  • Publicerad 15:48, 20 jul 2020

"Det är oerhört hedrande för mig att ta emot Gulbenkian-priset!", skriver Greta Thunberg i en hälsning på Instagram.

Gulbenkian-priset har funnits sedan 1970-talet, men det är första gången stiftelsen delar ut ett pris i klimatkategorin "för mänskligheten". Juryns ordförande, Portugals tidigare president Jorge Sampaio, motiverar beslutet med att Greta Thunbergs "förmåga att mobilisera yngre generationer på grund av klimatförändringarna och hennes ihärdiga kamp för att förändra status quo gör henne till en av de mest anmärkningsvärda personerna i vår tid".

Greta Thunberg var inte ensam kandidat till priset, utan valdes ut bland totalt 136 nominerade personer och organisationer från 46 länder.

Skänker prissumman

Prissumman är på 1 miljon euro, vilket motsvarar cirka 10,3 miljoner svenska kronor. Pengarna kommer Greta Thunberg emellertid inte att behålla i egen ficka.

"Vi befinner oss i ett klimatnödläge och min stiftelse kommer så snart som möjligt att donera alla prispengar till organisationer och projekt som kämpar för en hållbar värld, skyddar naturen och stödjer människor som redan möter de värsta konsekvenserna av klimat- och miljökrisen", skriver hon på Instagram.

Vidare nämner hon två initiativ som får ta del av 100 000 euro vardera ur prispotten. Det ena är SOS Amazonia Campaign som arbetar med att bekämpa coronautbrottet i Amazonas, det andra är Stop Ecocide Foundation som jobbar för en internationell lagstiftning emot storskalig miljöförstöring.

Gulbenkian-priset delas ut på initiativ av den portugisiska stiftelsen Calouste Gulbenkian Foundation.