SAMTAL. Birgitta Lindvall tycker att man haft många samtal om vad människor i vardagen kan göra för klimatet. Foto: Jonny Andersson

Gretas Gamlingar manifesterar i Sundbyberg

Under två månader har ”Gretas Gamlingar” samlats på torget i Storskogen varje fredag för att föra sin kamp för klimatet.

  • Publicerad 14:58, 29 nov 2019

Gretas Gamlingar växer runt om i Sverige som stöd för ”Fridays for Future”, klimatkampen Greta Thunberg blivit stark symbol för.

Förra veckan startades i ny grupp Gretas Gamlingar i Bergshamra, Solna. Det gladde nätverksgänget som sedan månadsskiftet augusti/september samlas på torget i Storskogen varje fredag.

– Jätteroligt att fler vill ta kampen, säger Birgitta Lindvall

– Kan Greta kan vi, fortsätter Birgitta som tillsammans med Ann-Charlotte Cronström startade Sundbybergsgruppen.

Flygblad

De står, trots gråkallt väder och regn i luften, och räkna in över tio personer som under en halvtimme tänker dela ut ett flygblad till förbipasserande. Några samtal hoppas det också få till.

– Många vill lyssna och prata, jag tycker att det går bra och att vi kan göra nytta. Men visst finns det klimatförnekare, säger Ann-Charlotte.

En ung kvinna, med barnvagn, som tidigare stannat och pratat går i dag förbi, men hyllar gruppen: ”Jag beundrar er för att ni står här.”

Först var det sagt att gruppen skulle hålla igång fram till 27 september vilket är världsaktionsdagen för klimaten.

– Vi kände att det var mer trovärdigt om vi fortsatte. Så vi fortsätter, i ur och skur, säger Ann-Charlotte.

Siktar på vårmarknaden

Och gruppen smider planer tillsammans med naturskyddsföreningen och Sundbybergs stadskärneförening. Förhoppningen är att den traditionella vårmarknaden, sista torsdagen i maj, ska kunna få ett visst klimattema.

– Allra första gången vi stod här kändes det lite pinsamt att gå fram till folk med ett flygblad. Nu känns det som att vi faktiskt kan göra skillnad. Många bryr sig, säger Birgitta Lindvall.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt