SAMTAL. Birgitta Lindvall tycker att man haft många samtal om vad människor i vardagen kan göra för klimatet. Foto: Jonny Andersson

Gretas Gamlingar manifesterar i Sundbyberg

Under två månader har ”Gretas Gamlingar” samlats på torget i Storskogen varje fredag för att föra sin kamp för klimatet.

  • Publicerad 14:58, 29 nov 2019

Gretas Gamlingar växer runt om i Sverige som stöd för ”Fridays for Future”, klimatkampen Greta Thunberg blivit stark symbol för.

Förra veckan startades i ny grupp Gretas Gamlingar i Bergshamra, Solna. Det gladde nätverksgänget som sedan månadsskiftet augusti/september samlas på torget i Storskogen varje fredag.

– Jätteroligt att fler vill ta kampen, säger Birgitta Lindvall

– Kan Greta kan vi, fortsätter Birgitta som tillsammans med Ann-Charlotte Cronström startade Sundbybergsgruppen.

Flygblad

De står, trots gråkallt väder och regn i luften, och räkna in över tio personer som under en halvtimme tänker dela ut ett flygblad till förbipasserande. Några samtal hoppas det också få till.

– Många vill lyssna och prata, jag tycker att det går bra och att vi kan göra nytta. Men visst finns det klimatförnekare, säger Ann-Charlotte.

En ung kvinna, med barnvagn, som tidigare stannat och pratat går i dag förbi, men hyllar gruppen: ”Jag beundrar er för att ni står här.”

Först var det sagt att gruppen skulle hålla igång fram till 27 september vilket är världsaktionsdagen för klimaten.

– Vi kände att det var mer trovärdigt om vi fortsatte. Så vi fortsätter, i ur och skur, säger Ann-Charlotte.

Siktar på vårmarknaden

Och gruppen smider planer tillsammans med naturskyddsföreningen och Sundbybergs stadskärneförening. Förhoppningen är att den traditionella vårmarknaden, sista torsdagen i maj, ska kunna få ett visst klimattema.

– Allra första gången vi stod här kändes det lite pinsamt att gå fram till folk med ett flygblad. Nu känns det som att vi faktiskt kan göra skillnad. Många bryr sig, säger Birgitta Lindvall.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Puben som går "bananas" med julpyntet

Nyheter "Vi har nog tolv burar och 20 Ikea-kassar med julgrejer" Innan han tar ut pensionen ska Stefan Lager julpynta puben till den grad att det nätt och jämt går att komma in. Årets pynt på Bishops Arms har bara en brist – "några partier är för mörka".torsdag 12/12 11:50

Så ska SL dra in ännu mer pengar på reklam

Nyheter Hela tåg och stationer kan kläs in Blågröna styret i Region Stockholm planerar att dra ännu mer stålar på reklam och fler kommersiella ytor i kollektivtrafiken.tisdag 10/12 11:41
Stockholm Direkt