GRISFEST. Södermalmskocken Kalle Berglöf skulle bara grilla en hel spädgris i närheten av Tantolunden i fredags. Allt gick bra tills någon såg honom... Foto: Privat

Grillade hel spädgris i park på Södermalm – hipsterhånades

En Södermalmsbo grillade en hel gris vid Tantolunden, och tog samtidigt bilder. En syn som rörde upp känslor. Nu talar kocken ut.

  • Publicerad 20:00, 8 maj 2017

Det var under den sommarvarma kvällen i fredags som förbipasserande vid Årstaviken kunde bevittna hur en ung man sakta roterade en hel spädgris över glödande kol i en grillställning. Något som fick Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, att twittra:

"Hipstern i Tanto som just i denna stund, med ställning och allt, grillar en hel spädgris. Och tar bilder av det."

Tweeten delades 38 gånger, och håvade in 250 likes. I kommentarsfältet syntes flera välkända namn som ville ge sin syn på företeelsen: "Ett tidsdokument att spara för kommande generationer: detta får vi aldrig glömma", "Herregud så du fick mig att skratta", "Mördare" och "Tror det var ett Hammarbyfan från Årsta eller inflyttad dallänning till söder...omöjligt att de va en stadshipster".

"Ville inte slänga den"

Så, vem var då den mystiske grishipstern? Jo, den 27-årige Södermalmsbon tillika kocken Kalle Berglöf, som nyligen startat en egen cateringfirma – och som hade utlovat helstekt spädgris till en svensexa inom kort.

– Jag behövde testgrilla. Jag hade tänkt åka till mina föräldrar på landet men bilen gick sönder, vilket ledde till att jag var tvungen att släpa med mig grisen på bussen för att få hem den. Sedan låg den där på köksbänken och stirrade på mig, den fick inte plats i kylskåpet och jag ville inte slänga den.

Foto: Privat

Kalle Berglöf drog sig till minnes en lite undanskymd gräsplätt vid kolonilotterna vid Tanto, och efter att ha stämt av med några av kolonilottsägarna att det var okej – riggade han ställningen, spände upp grisen och tuttade på. För att köttet inte skulle gå till spillo bjöd han även in några vänner, förklarar han.

– Det är klart jag tänkte att folk skulle kunna bli äcklade, speciellt i början ser det ju inte superläckert ut. Men de som gick förbi hade mest positiva reaktioner, några från kolonilotterna kom och smakade och sådär. Det var en jättetrevlig kväll, säger han.

"Visar på vår narcissistiska tid"

När Södermalmsnytt når DN-skribenten Erik Helmerson och ber honom förklara sin tweet, säger han att han uppfattade hela situationen som "ett fascinerande tidsdokument".

– Det var otroligt talande för vår tid. Här stod han och roterade elegant en spädgris vid Årstabron, och tog också bilder av det. Jag har ingen täckning för det här, men jag gissar att de där bilderna spreds i sociala medier.

Varför är det problematiskt?

– Det visar på den narcissistiska tid vi lever i. Det är inte värre att posta bilder från en grillning i Tanto än något annat, men jag blir lite provocerad av den här "hallå-se-på-mig"-världen, säger Erik Helmerson.

Hur kom det sig att du kallade honom hipster?

– En som står och helsteker en gris i Tanto samtidigt som han filmar det, jag tror inte jag behöver motivera det mer än så. Men visst, 14 av 15 som skulle göra det skulle vara hipsters. Nu råkade jag stöta på den femtonde, och får be om ursäkt, indicierna kanske pekade åt fel håll.

Stöd från branschkollega

Någon som valde att ställde sig på griskockens sida var gastronomen och tv-personligheten Edward Blom, som på Twitter lät förkunna: "Grillad spädgris är så läckert att det till och med skulle kunna göra mig till hipster".

Ett stöd som Kalle Berglöf uppskattar.

– Haha, ja han får gärna komma nästa gång jag ska grilla! Det får Helmerson också.

Vad tänker du om att indirekt kallas för narcissist?

– Jag tycker mest det är komiskt och lite mossigt. Det är väl lika mycket hallå-se-på-mig när han skickar ut sin tweet om hipstern i parken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.