GLAD. Reza Torkamani gläds över stadens besked att ge hans grill en fast plats vid Sankt Eriksplan. Foto: Per Brandt

Grillen vid Sankt Eriksplan räddad

Efter år av osäkerhet och tillfälliga bygglov. Nu ska Sibyllagrillen få en permanent plats vid Sankt Eriksplan. Ägaren jublar.

  • Publicerad 16:03, 10 okt 2018

Eftersom den nuvarande detaljplanen inte tillåter någon byggnad på platsen har gatuköket svävat i ovisshet under lång tid. Det har kunnat stå kvar tack vare tillfälliga bygglov men hela tiden haft ett rivningshot över sig men nu är tanken alltså att det ska bli kvar.

Redan 2014 började staden med räddningsaktionen, att ändra detaljplanen så att gatuköket kan stå kvar, men det är först nu processens kvarnar malt färdigt. I morgon, torsdag, väntas stadsbyggnadsnämnden klubba igenom ändringen.

Kioskerna som slåss om Vasastan

Stadsbyggnadskontoret skriver själva att kiosken nu "kan fortsätta att utgöra ett uppskattat inslag och bidra till en levande stadsmiljö" samt att den är "anpassad för platsen och utformad i samråd med staden."

Kämpat i fler år

Ägaren Reza Torkamani är väldigt glad över beskedet.

– Jag har kämpat in nästan 17 år i den här branschen. Jag hade det gamla gatuköket som revs här borta också. Då förlorade jag mycket pengar som jag hade satsat och hade mycket skulder och jag har kämpat dag och natt under hela perioden och nu är jag 73 år. Nu är jag väldigt glad och tackar kommunen för att de ska göra det här. Min familj är också väldigt glada, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Reza berättar att han var flygplanstekniker i Iran innan han kom till Sverige och kallar sig numera "hamburgar-tekniker". Med den fasta platsen hoppas han även kunna rusta gatuköket

– Jag hoppas att jag får göra det. Men jag är mycket glad över det här, säger han och berättar att det är många stammisar från området som är kunder.

– Ja det är mycket folk som bor här. De känner mig efter nästan 17 år här, säger han.