Jane och Lars Asker är några av medlemmarna i trädgårdsföreningen som är oroliga för att Solbacken förfaller. Foto: Evelina Hertz

Grimsta trädgårdsförening: "Staden låter Solbacken förfalla"

Från våffelstuga, loppisar och grönsaksförsäljning i trädgården till ett tillhåll för narkomaner. Vad händer med torpet Solbacken?

  • Publicerad 13:22, 13 jun 2017

I närheten av Hesselby slott ligger torpet Solbacken. Tidigare hade Grimsta trädgårdsförening, som har kolonilotterna nedanför torpet, hand om driften i 30 år. De fick låna Solbacken gratis av staden mot att de tog hand om huset.

– Vi hade våffelstuga, basarer, loppisar och försäljning av grönsaker som vi odlade på lotterna där. Det var väldigt trevligt och uppskattat av många, säger Merete Madsen som länge varit medlem i föreningen.

Men förra året gav de tillbaka torpet till staden. Det blev för dyrt och tidskrävande för föreningen att ha hand om det. Nu är de oroliga för att staden låter torpet och trädgården förfalla. Den senaste veckan har någon satt upp tält och verkar ha bosatt sig i trädgården.

– Hela trädgården är full av sly och det har blivit ett tillhåll för narkomaner, säger Merete Madsen.

Jane Asker har haft sin kolonilott i tio år och berättar att hon också är orolig över de nya "gästerna".

– För någon vecka sen såg jag sprutor liggandes utanför stängslet. Det är många som har barn och barnbarn som leker och springer runt här, säger medlemmen Jane Asker.

Kan ha brutit sig in

Robin Holzapfel är förvaltare på Stockholms fastighetskontor och ansvarig för Solbacken. Han är ny på tjänsten och berättar att han i fredags besökte Solbacken för första gången.

– Det var några som hade satt upp tält i trädgården och vi tror att de också har brutit sig in i huset eftersom en fönsterruta var trasig. Men i morse när vi var där hade de packat ihop och försvunnit, säger han.

Nu ska fastighetskontoret sätta upp bättre förseglingar så att det blir svårare att ta sig in i huset. Enligt Robin Holzapfel ska de även fixa i ordning tomten och klippa ner buskaget så att den inte är lika insynsskyddad.

Har ni planer på att öppna upp torpet för verksamhet igen?

– Fastighetskontoret driver ju inga egna verksamheter utan det hänger på att någon annan är intresserad av det. Det är klart att vi måste ta ett beslut om vad som ska hända med huset, om det ska vara kvar eller inte. Men i dagsläget vet jag inte än hur det blir. Om någon är intresserad av att göra något i torpet får man gärna höra av sig till fastighetskontoret.

Stockholm Direkt