Gräver där de står. Familjen Larsson Stormgaard driver ett ekologiskt jordbruk på gården i Grödinge. Foto: Sara Ringström

Drömboende. I det röda huset på gården bor paret och Mauritz döttrar. Foto: Sara Ringström

Hundliv. Hunden Polly är med ute i grönsakslanden. Foto: Sara Ringström

Grödingefamiljen odlar ekologiska grönsaker till lyxkrogarna – nu börjar de med lokal matkasse

Vill du ha nyskördade och härodlade grönsaker med lyxkrogsstandard men saknar trädgård eller gröna fingrar? Om du köper en del i Agnes och Mauritz ekologiska jordbruk i Karshamra kan du få det ändå. I veckan skördar de säsongens första matkassar.

  • Publicerad 08:43, 28 jun 2017

Ankorna fick gå ute tills de började vandalisera

Juni går mot sitt slut. De som inte redan checkat ut för semester har börjat nedräkningen. Men på Karshamra gård är sommartid lika med arbetstid. I grönsakslanden växer det så det knakar. Mauritz Stormgaard och praktikanten Hans Eriksson går och rensar ogräs bland svartkålen. Hunden Polly lägger sig intill och gräver förnöjt i jorden.

– Idag ska vi bli klara med hela det här landet och börja på det där uppe. Det är mycket att göra, säger Agnes Larsson Stormgaard.

Hon drar upp en liten kålrot och borstar av jorden. Redo att skördas. Snart är det dags för pumpa, purjolök, morötter och palsternacka. En del av grönsakerna hamnar på stjärnkrogar som Gastrologik och Mathias Dahlgren.

I veckan hamnar de också på middagsbordet hemma hos 50 hushåll som gått in som andelsägare.

– Vissa grönsaker är helt perfekta under en vecka, andra några dagar, andra håller länge. Det som är så fint med kassarna är att vi alltid kan ge folk det finaste vi har just då. Och andelsägandet ger oss en trygghet, säger Agnes.

Vill bli lokala

De flesta som köpt in sig på en bit i det ekologiska jordbruket är från Stockholm, men tio bor i här i Grödinge och kommer att komma hit och hämta upp sina kassar i veckan. Agnes och Mauritz hoppas på att fler Botkyrkabor ska gå med.

– Vi har redan ett bra nätverk hos krögare inne i stan, nu vill vi etablera oss mer i Botkyrka, säger Mauritz.

Mauritz och hans två döttrar bor här sedan 2008, och arrenderar marken av Jan Wijkmark. Sedan två år bor också Agnes här. Nu är gården inne på sin fjärde säsong.

– Det började med en stor kärlek till mat och kvaliteten på råvaror, och nu vill vi bygga vidare med ett community här där vi kan prata om hälsa för människor och jorden, fortsätter Agnes.

En plan är att bygga en lada på gården där de kan ordna matlagningskvällar och events. Men så mycket större planerar de inte att bli.

Agnes går förbi hönshuset där hönsen och ankorna bor ihop.

– Ankorna fick gå ute tills de började vandalisera. De åt upp min sallad och förstörde rabatterna.

Ett mer svårkontrollerat hot är det svenska klimatet. De flesta av oss minns våren 2017 som ovanligt oförutsägbar med snö och hagel ena dagen, sol och värmebölja den andra.

– Vi måste ju jobba med vädret. Visst har vi fått springa ner och täcka över landen när det plötsligt börjat hagla, men när den värsta köldknäppen kom hade vi som tur var inte hunnit sätta ut våra plantor än, berättar Agnes.

Det finns flera storskaliga jordbruk i närheten, men som ekologiska små jordbrukare känner de sig ensamma.

– Jag hade gärna sett att vi var flera här som kunde hjälpa varandra, jag är rätt förvånad att vi inte är fler. Men jag tror att det kommer, säger Mauritz.

Tillväxt. Här inne i växthuset blir frön till plantor att sätta ut i landen. Foto: Sara Ringström

Mycket att göra. Idag ska två fält rensas från ogräs. På bild Polly, Elsa och Agnes. Foto: Sara Ringström

Jord till bord. Grönsakerna från Karshamra hamnar på lyxkrogar i Stockholm. Foto: Sara Ringström

Arbetstid. Agnes Larsson Stormgaard och Mauritz Stormgaard levererar färska grönsaker till Botkyrkabor hela sommaren. Foto: Sara Ringström

Mat från Botkyrka

Karshamra trädgård och mat startade 2013. Drivs av Mauritz Stormgaard och Agnes Larsson Stormgaard.

Gården levererar mat till finkrogar som bland annat Gastrologik och Mathias Dahlgren.

Privatpersoner kan gå in som andelsägare. För 5500 kronor får man en matkasse med nyskördade grönsaker i 15 veckor med start denna vecka. I slutet av säsongen bjuds man på en avslutningsmiddag på Karshamra.

Vill du veta mer? Gå in på karshamramatochtradgard.se.