Lyxpool? Grodornas nya resort i Gubbängen. Foto: Sacharias Källdén

Grodornas nya lyxliv i Gubbängen

Grodorna i Majroskogen har fått ett riktigt lyft, med större dammar, en strand och hålor att övervintra i.

  • Publicerad 13:35, 16 maj 2018

Groddammarna som ligger i kanten av Majroskogen i Gubbängen har egentligen funnits i tio år. De skapades första gången i samband med att SL byggde sin nya bussdepå intill skogen.

Då förstördes diken och kärr som var boplatser för grodor och som kompensation ålades SL att anlägga dammarna. Men det blev inte så bra.

– De blev för små och felkonstruerade helt enkelt, så nu har SL valt att förbättra dem, säger Vide Ohlin, groddjursexpert som anlitats som konsult i projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under våren har därför två av tre dammar grävts om och gjorts större och djupare på vissa ställen, för att inte torka ut.

– Vi har också anlagt grunda zoner som är bra för dem att lägga sin rom och dämt upp dammarna så att vattnet inte rinner ut så fort.

De har gjort grodornas kamp till sin

Man har också byggt tre nya broar över dammarna och kommer att plantera dammväxter och ängsblomster längs strandkanten, enligt Vide Ohlin.

Lite extra fix har gjorts genom att ordna en kulle med små håligheter där det är tänkt att grodorna ska övervintra utan att frysa ihjäl. Och de fåtal träd som de var tvungna att ta ner har lagts ihop som stockar för att bli boplatser åt insekter och smådjur.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50