Grön matkurs på Broskolan

I lördags osade Broskolans hemkunskapssal utav väldoftande växtbaserad mat. Sju olika rätter tillagades i sju kök när Sussanne Persson och Sandra Göransson höll vegansk matlagningskurs.

  • Publicerad 08:00, 31 jan 2019

För Sussanne Persson är det minst sagt bekant att se full aktivitet i Broskolans hemkunskapssal. För tolv år sedan var hon var hemkunskapslärare just här. Det är till och med några gamla elever med på kursen.

– I går kväll undrade jag hur jag tänkte när jag kom på att jag skulle ha den här kursen. Men det gick jätteenkelt att handla allting och nu känns det bra.

Sussanne blev vegan i oktober förra året, inspirerad och stöttad av sin erfarna veganvän Sandra Göransson.

När Sussanne delade med sig av sina tankar om att hålla matlagningskurs tyckte Sandra att det var en utmärkt idé.

– Jag har inte gjort det här förut, men jag tycker att det är så viktigt att sprida att det går att äta växtbaserat – det går alldeles utmärkt, säger Sandra.

Nyttigt, onyttigt och fint

Hennes tanke bakom recepten som lagas under kursen var att det skulle vara blandad kompott.

– Jag vill testa på de olika substituten och blanda med rent oprocessade livsmedel. Det blir både nyttig mat, pizza och lite mer finmat.

Sari Lindstedt från Bro försöker sig på att göra en vegansk majonnäs och rätten patata con skagen.

– Jag är här för att lära mig laga mat överhuvudtaget, och så har min dotter bestämt att hon bara äter veganskt, säger hon.

Mamma och dottern Ronja är på matlagningskursen tillsammans för att få inspiration till att laga mer varierad växtbaserad kost, så att det inte bara blir färdiglagat.

Lagar vegetariskt hemma

Kungsängenbon Robert Damberg är den enda mannen på kursen. Han gör tacotubs med färs på blomkål, valnötter och solroskärnor.

– Jag och frun har börjat köra vegetarisk mat hemma. Jag kan inte kalla mig vegan, men jag börjar dra åt det hållet.

Att sonen är allergisk mot mjölk och ägg gör att familjen redan använder produkter som havremjölk och havregurt.

– Då kan vi lika gärna gå hela vägen. Det var ju bara att utesluta köttet. Sedan kom vi på att kött är dåligt också.

Robert är inte så intresserad av köttsubstitut utan vill lära sig att laga vegansk mat från grunden.

– Jag behöver inte äta korv. Jag äter hellre kålrötter och rotselleri.

Vågar inte bjuda folk

Veganen Lena Elderot har rest ända från Aspudden i södra Stockholm för att vara med på den här kursen. Hon har varit vegan i två och ett halvt år, men behöver få bli inspirerad.

– Jag är ingen storkock. Jag vågar inte bjuda folk på min mat.

Lena bakar en kebabpizza, med oumph i stället för kött på.

– Om det här blir bra kommer jag att våga bjuda på det.

Lördagen avslutades med en gedigen fikabuffé där gräddtårta och morotskaka bara var några av godsakerna.

Vad är veganism?

En vegan avstår från kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honung, bivax och olika animaliska tillsatser.

En vegan ser också till att inte använda skinnkläder, päls, ylle och dun, försöker att avstå från produkter som tagits fram med hjälp av djurförsök, samt avstår från djurparker, cirkusar, rodeo och tjurfäktning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hunderbart – gården är invigd

Hundrastgården vid Lillsjön invigd. Ett 50-tal hundar och deras ägare var där för att bevittna när Fredrik Kjos (M) klippte bandet.onsdag 20/2 9:00

Fyllestyrning som kunde slutat illa

Med alkohol och droger i kroppen körde en man i 20-årsåldern in i en tomthäck i Bålsta. Färden kunde slutat betydligt värre. Den misstänkte bilföraren är inte från Håbo.måndag 18/2 12:04

Senaste numret

Bålstabladet