Konflikt. Frågan om hur bygget av en ny hall i Söderort ska finansieras, av staden eller av en privat aktör, får S och C att ryka ihop. Foto: Kiki Beije

Grönblå: Låt privata pengar fixa hallkrisen

Nya idrottsborgarrådet öppnar för att privata aktörer ska finansiera flera sim- och idrottshallar i Stockholm. Först ut är den nya hall som ska byggas i Västertorp. En katastrofal OPS-lösning, anser Socialdemokraterna.

  • Publicerad 15:30, 1 feb 2019

Att den blågröna majoriteten vill satsa på en ny sim- och idrottshall i Västertorp är positivt, anser Socialdemokraterna. Men att låta en privat aktör bygga hallen för att sen hyra ut den åt staden får partiet att se rött.

– Det är otroligt kortsiktigt och en ekonomisk katastrof. Den modellen har vi sett konsekvenserna av i fallet med nya Karolinska, säger Alexander Lindholm (S)-gruppledare i idrottsnämnden.

S: "OPS-lösning"

Han varnar för att en finansieringsmodell med en så kallad OPS-lösning, offentlig-privat samverkan, kan komma att stå stockholmarna och idrotten dyrt.

– Det företag som bygger åt staden vill ha en vinst. Den kommer att plockas ut på hyran till kommunen och det kommer ta utrymme i framtiden från idrotten, säger Alexander Lindholm.

Kan ta fem år innan "nya" Västertorps simhall byggs

Men idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) avfärdar kritiken som "spekulationer".

– Exakt vilken lösning vi landar i är en jättestor fråga men vi ska hitta en finansieringslösning som är försvarbar och som inte blir väldigt dyr för stockholmarna. Vi måste ställa tuffa krav på de privata investerarna. Jag är övertygad om att det går, säger hon.

C: Privata investerare behövs

Karin Ernlund menar att alternativet till att hitta en ny modell, där en privat aktör står för den stora investeringskostnaden, är att fortsätta skjuta upp behovet av ett nytt badhus i Västertorp. Och hon öppnar för att låta privata investerare stå för byggandet av flera idrottsanläggningar i staden framöver.

– Frågan om Västertoropshallen har förhalats av den gamla majoriteten. Vi behöver agera men har en jättepressad investeringsbudget med enormt många investeringar som vi behöver hantera. Socialdemokraternas lösning har varit att inte göra någonting för att de inte haft pengar nog i den kommunala budgeten, säger Karin Ernlund.

Socialdemokraterna å sin sida hävdar att det visst är möjligt för staden att satsa på en ny Västertorpshall, men att den grönblåa majoriteten valt att sänka skatten istället.

– Under våra år vid makten gjorde vi klart simhallen i Åkeshov och nu renoveras hallen i Högdalen, GIH-badet och Forsgrenska. Vi satte igång det här i hög takt när vi kom till makten och vi har gjort det på ett sätt som håller nere driftskostnaderna, säger Alexander Lindholm.