Stoppas. Så skulle de nya bostäderna vid Söderholmen se ut när de stod klara. Men nu vill de grönblå i stället se radhus på platsen. Foto: Arkitema

Grönblå stoppar sexvåningshus i Vårberg

Ett kvarter med 160 nya lägenheter skickas tillbaka till ritbordet. Nu vill de grönblåa se om det går att bygga radhus i stället för lägenheter vid Söderholmsskolan i Vårberg.

  • Publicerad 15:57, 26 nov 2018

Sedan 2015 har staden jobbat med planen för området kring Söderholmsskolan och i torsdags var det dags för stadsbyggnadsnämnden att godkänna detaljplanen: 300 nya bostadsrätter, två nya förskolor och en ny Söderholmsskola med plats för 900 elever.

Planen godkändes av den nya grönblåa majoriteten. Men bara delvis. Ett av de två planerade kvarteren, det som skulle ligga på det som idag är skolans grusplan och bestå av cirka 160 nya lägenheter, skickades tillbaka till ritbordet.

I stället för höghus på fyra till sex våningar vill politikerna se om det går att bygga stadsradhus på platsen.

– Vi är medvetna om att det är sent i processen, men vi vill se om det är möjligt att anpassa projektet bättre till kringmiljön och höjdlandskapet. Det är ett fint och unikt område som vi vill använda på bästa sätt, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Har väckt ilska tidigare

Bland grannar i det närliggande radhusområdet har planerna sedan tidigare väckt ilska. Husen som planerades var för höga och skulle förstöra områdets karaktär, tyckte de. 116 radhusbor undertecknade en gemensam protest.

"Vi var här först" – lägenheter bland Vårbergs radhus upprör

De tyckte att radhus skulle vara ett bättre alternativ, något som även Liberalerna lovade i valrörelsen. Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, är nöjd över att det nu kan bli verklighet.

– Det är bättre med trygga och smart planerade kvarter än ett ensidigt fokus på fristående, glesa höghus. Det här kommer att bli mycket bättre på platsen, säger han.

S kritiska

Tidigare stadsbyggnadsborgarrådet och nuvarande oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S) är kritisk till ändringen.

– Återigen ser vi hur de försenar och stoppar bostäder. Detta viktiga projekt skulle kunna ha påbörjats redan nästa år. Man använder samma argument som tidigare, att flerbostadshusen ligger för nära småhus och radhus. Man säger att man vill ha blandat byggande, men stoppar projekt som faktiskt skulle uppnå det, säger han i ett pressmeddelande.

Men att det skulle bli färre bostäder och att projektet nu försenas, håller inte Joakim Larsson med om. Genom att bygga i slutna kvarter på andra platser kan antalet bostäder bli lika många, menar han.

– Innan årsskiftet kommer vi veta om det här är möjligt, så tidsaspekten gör vi inte heller avkall på. Finns möjligheten att se över strukturen i projektet så gör vi det. Vi vill se till att det som byggs håller hög kvalitet, inte bara räkna volymer och antal bostäder över tid.

Vallöftet från höger: Mindre förort i förorten

Kan ändras. Så såg planen ut för området kring Söderholmsskolan. Nu kan det bli stadsradhus där kvarter A tidigare planerades. Foto: Arkitema