Knyta ihop. Rinkeby-Kista med Benjamin Dousa (M) i spetsen vill att ordningsvakter ska få tillstånd att patrullera på broar, gångar och parkeringar runt Kista galleria och tunnelbanestationen. Foto: Emma Löf Hagström

Grönblå styret vill ha vakter i hela centrala Kista

De blågröna i Rinkeby-Kista vill att ordningsvakter ska få patrullera i hela centrala Kista. Tanken är att vakterna ska kunna samarbeta bättre och röra sig friare mellan olika platser. Men förslaget sågas av Socialdemokraterna.

  • Publicerad 14:59, 14 feb 2020

Den blågröna majoriteten i Rinkeby-Kista har ansökt om att fler delar av centrala Kista ska bli så kallade LOV3-områden, alltså platser där ordningsvakter har tillstånd att patrullera.

I dagsläget har SL egna ordningsvakter i sina fastigheter, och Citycon, som äger Kista galleria, har tillstånd för ordningsvakter inne i köpcentret.

Men på broar och gångar mellan platserna samt i områdena omkring, till exempel på parkeringen bredvid busstorget, får vakterna dock inte röra sig. Tanken med förslaget är att allt ska lappas ihop.

– Vi vill att centrala Kista ska vara LOV3 och att alla ska samverka så att inte olika ordningsvakter står på samma platser, utan kan hjälpas åt och röra sig fritt i de olika områdena, säger stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista, Benjamin Dousa (M).

Enligt honom har företag i Kista varit oroliga för sina anställda och uppmanat dem att inte åka hem för sent. Det ska också ha varit problem med rån mot unga i området.

Skeptisk. Elvir Kazinik (S) menar att ytterligare satsningar på ordningsvakter inte är rätt väg att gå för att få bukt med kriminalitet. Foto: Emma Löf Hagström

Får kritik från oppositionen

Förslaget är en i raden av satsningar på utökade LOV3-områden i Järva. I september i fjol godkändes centrala delar av Rinkeby, Husby och Spånga centrum som LOV3, och det är även på gång i centrala Akalla.

Men Elvir Kazinic (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden, tycker att det är slöseri med både resurser och pengar, och kallar det hela för ett spel för gallerierna.

– Jag har inget emot ordningsvakter per se, men det här är helt fel väg att gå för att få bukt med kriminaliteten. De grönblå tar viktiga pengar från annat som är bevisat viktigt för att förebygga brott, som satsningar på personal som kan hjälpa barn, unga och deras föräldrar, säger han.

Kazinic menar att metoden inte är bevisad att fungera, och att det kostar för mycket.

– LOV3 är en begränsad insats, dyrt och dessutom inte ordentligt utvärderat. När jag pratar med poliser uttrycker de att man borde satsa mer på unga och deras föräldrar genom förebyggande insatser. Och sådana har de blågröna istället dragit ned på, säger han.

Men Benjamin Dousa håller inte med om kritiken:

– Vi måste göra både och. Vi gör många förebyggande insatser kopplat till bland annat socialtjänsten och förskolan, där vi till exempel gör en språksatsning, säger han.

LOV3

✓ Enligt nuvarande lagstiftning kan ordningsvakterna inte patrullera överallt, utan staden måste ansöka hos polisen om att vissa platser och gator ska bli så kallade LOV3-områden. Rinkeby-Kista vill nu att hela centrala Kista ska bli ett sådant område.

Stockholm Direkt