På spåren vid Årstaviken vill Centerpartiet ha en ny park. Foto: Sacharias Källdén

Grönblå vill bygga Low Line på Södermalm

Idén om Stockholm Low Line dammas av. Nu ska nya grönblå majoriteten utreda en promenadpark längs spåren vid Årstaviken på Södermalm.

  • Publicerad 16:25, 21 nov 2018

Trafiknämnden, exploateringsnämnden och stadsdelsnämnderna ska utreda möjligheten till en ny parkmiljö vid det nedlagda spårområdet vid Årstaviken. Det står inskrivet i budgeten för 2019.

– Det innebär att parken på spåret är ett stort steg närmare verklighet, det känns verkligen kul att komma i majoritet efter att ha kämpat för den en längre tid, säger Jonas Naddebo (C), stadsmiljöborgarråd.

Alla skyller på alla när stor byggplan vid Skanstull står still

Det finns dock ett problem. Nyligen skrev StockholmDirekt att förtätningsplanerna för södra Skanstull står still eftersom Försvarsmaktens rekommendation är att det är olämpligt att ta spåren då de kan behövas för transport vid krig eller kris i framtiden. En så kallad totalförsvarsplanering där spåren ingår görs av länsstyrelsen, MSB och Försvarsmakten.

Hur ska ni kunna göra en park på spåret när Försvarsmakten gjort anspråk på det?

– Vi vet inte hur lång tid deras utredning kommer att ta och tills vi vet vad som långsiktigt kan göras borde man kunna nyttja spåren. Om inte med en helt ny parkanläggning så med något som liknar de befintliga sommargågatorna, säger Jonas Naddebo (C) och fortsätter:

– Det kan handla om bänkar, utsmyckningar men framför allt vill vi att folk ska hitta till platsen. Jag tycker att vi måste bli mycket mer öppna för tillfälliga lösningar och inte bara sätta oss med benen i kors.

Centerns nya förslag – bygg Stockholm Low Line

Arbetsnamnet Low Line fick tuff kritik förra gången StockholmDirekt skrev om förslaget, men är inget Centerpartiet låser sig vid. Självfallet är namnet inspirerat av High Line i New York.

Namnförslagen haglar in - det här vill ni kalla spårpromenaden

– Man kan ju konstatera att det är lite olika miljöer. Här finns inte höghus men andra, gröna, värden att ta del av, säger Jonas Naddebo (C).

750 bostäder ligger på is

Den pågående totalförsvarsplaneringen har gjort att ett projekt med 750 bostäder vis Skanstull lagts på is. Området där spåren ligger är en viktig del av programmet och om spåren ska vara kvar måste programmet omarbetas.