HISS(NANDE) LÖSNING?. En ny hiss som förbinder Katarinavägen med Stadsgårdskajen bör snabbutredas, anser majoriteten i Stadshuset. OBS! Bilden är ett montage. Foto: Direktpress

Grönblå vill bygga ny stor hiss vid Slussen

Den grönblå majoriteten i Stadshuset vill att det ska byggas en ny hiss vid Slussen och Stadsgårdskajen. Nu ska frågan snabbutredas.

  • Publicerad 12:41, 11 dec 2018

Flera gånger tidigare har vi skrivit om idén att bygga en tvillinghiss till Katarinahissen med en gångbro över Stadsgårdsleden, ett förslag som började debatteras 2015.

Katarinahissen kan få en tvilling – se nya bilder

Nu har idén fått fäste hos den grönblå majoriteten i Stadshuset, som tillsammans lämnade en skrivelse på måndagens exploateringsnämnd.

De vill nu att exploateringskontoret ska prioritera och snabbutreda förslaget på en ny hiss.

– Förbättrad tillgänglighet till och från Stadsgårdskajen är något som behövs NU, inte om tio år. Vi vill skicka en tydlig signal att det här är en fråga som bör prioriteras, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Det hela går ut på att en ny hiss och gångbro ska byggas över den barriär som utgörs av Stadsgårdsleden och den 21 meter höga bergsbranten. På så sätt binder man ihop Katarinavägen med Stadsgårdskajen nedanför.

Att bygga en hiss och gångbro beräknas kosta någonstans mellan 20-30 miljoner kronor. Detta anses vara en nödvändig lösning för att förbättra flödena till Stadsgårdskajen, inte minst med tanke på att det är rörigt och svårt att ta sig fram när Nya Slussen byggs.

– Det behövs att någon tar tag i det här nu. Vi vill se en ny hisslösning på plats så snart det bara går, säger Joakim Larsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bollen ligger nu hos Exploateringskontoret, som markförvaltare. De ska i sin tur resonera med Trafikkontoret och ansvariga i Slussenprojektet om vad som är lämpligast att göra.

– Det här kommer inte bara bli en ny hiss, utan även ett nytt besöksmål. Därför är det viktigt att det inte blir någon standardhiss, utan något som görs ordentligt och smälter in i omgivningen, säger Joakim Larsson.