Passa på. Fram till januari år 2020 kommer de subventionerade simskole-priserna gälla i Vällingby. Foto: Mostphotos

Grönblåa avbryter projekt med sänkt simskoleavgift

Den förra majoritetens initiativ med billigare kommunal simskola i ytterstaden, som bland annat gällde Vällingby, slopas av de grönblåa. De vill satsa mer på samarbetet med föreningsdrivna simskolor.

  • Publicerad 09:26, 19 mar 2019

År 2017 beslutade dåvarande styret i Stockholm stad att det skulle bli nästan hälften så billigt med simskola i ytterstadsområdena Vällingby, Husby, Tensta, Farsta och Skärholmen.

Anledningen var att man ville öka simkunnigheten bland barn och unga i de här områdena.

De subventionerade priserna infördes den 1 mars 2018, men nu vill den grönblå majoriteten återgå till ordinarie priser igen.

De menar att man inte kunnat se någon effekt av satsningen.

– Det finns inget analysunderlag. Man kan inte bara sänka avgiften i en simhall och tro att man når en helt ny målgrupp. Man behöver jobba mycket mer riktat mot de grupper som annars inte söker sig till simskolor, säger arbetsmarknads- och integrationsborgarråd Karin Ernlund (C).

Ny modell vid årsskiftet

Centerpartiet vill arbeta fram en ny modell för att nå målet och ger i uppdrag till idrottsförvaltningen att utreda hur man bäst ökar simkunnigheten hos barn och unga i ytterstaden.

Exakt vilka nya insatser det blir är inte klart, men att införa en simskolecheck och rikta subventionen till både kommunala och föreningsdrivna simskolor är något som Karin Ernlund (C) gärna skulle se:

– Det som också gör att vi avslutar den här modellen är att vi även vill rikta oss till de föreningsdrivna simskolorna. Det kan få mer positiva effekter när föreningar driver simskolor, då kan vi också få fler barn och unga att engagera sig i det ideella föreningslivet.

De billigare priserna kommer vara kvar året ut och vid årsskiftet 2020 är planen att man ska ha en ny modell på plats.

Rättelse: En tidigare variant av denna text publicerades med en missvisande rubrik. Den är nu korrigerad.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt