Utökas. 18 Mobila ordningsvakter finns i dag på ett antal platser i Stockholm. Under nästa år ska de bli cirka 100. Foto: Sacharias Källdén

Grönblåa utlovar 100 mobila ordningsvakter i Stockholms stad

De grönblåa vill utöka antalet mobila ordningsvakter i Stockholm och avsätter ytterligare 50 miljoner kronor i budgeten för ändamålet. Förhoppningen är att det ska resultera i att närmare hundra ordningsvakter är i tjänst i slutet av nästa år.

  • Publicerad 14:40, 7 nov 2018

Stockholms stad har i dag 18 mobila ordningsvakter upphandlade för att stärka tryggheten i utsatta områden. Nu vill de grönblåa utöka bemanningen och skjuter till 50 miljoner extra, utöver de 20 miljoner som redan är avsatta, i budgeten för nästa år.

Här är stadens nya ordningsvakter i Farsta

– Det är ju ett av de vallöften vi gav innan valet, att vi ska göra en storsatsning på mobila ordningsvakter i Stockholm för att komplettera polisens arbeta och för att öka tryggheten i de offentliga rummen. Det här är ett svar på det vallöftet. Vi hoppas nu att de här 70 miljonerna som vi totalt lägger på mobila ordningsvakter ger ett rejält tillskott som ska märkas i stadsbilden, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Moderaterna vill använda demokratipengar till ordningsvakter

Målet är att totalt 100 mobila ordningsvakter ska vara i tjänst i slutet av nästa år och att de då ska kunna utföra ”enklare polisiärt arbete” samt bistå med sociala insatser där det behövs. Men det finns en del problem att lösa innan dess. Bland annat när det gäller tillstånden för i vilka geografiska områden ordningsvakterna får verka, som i dag är begränsade.

– En utmaning som ställer till problem är den lagstiftning som gör att man måste ha tillstånd för varje område. Det blir därför en viktig uppgift för oss att ligga på regeringen för att göra det möjligt att operera i fler områden samtidigt. Jag tycker att det vore jättebra om de kunde operera i hela Stockholms kommun, så att ordningsvakterna kan finnas där otryggheten är som störst, säger Erik Slottner.

Erik Slottner, KD, Kristdemokraterna. Personlig pryl. Som en del av vår serie intervjuer med de politiska förstanamnen i Stadshuset. Foto: Sacharias Källdén