Cykelpendla. Linje 89 rymmer 30 cyklar. Foto: Ylva Bergman

Grönblåa vill ha pendelbåt till Skärholmen

Föreställ dig en morgonpromenad ner till vattnet, där pendelbåten väntar för att ta dig till jobbet. Det vill stadsdelens grönblåa styre ska bli verklighet i Skärholmen.

  • Publicerad 12:28, 2 maj 2019

Vattenburen kollektivtrafik blir allt vanligare. Syftet med pendelbåtarna är att korta ner restiderna, samtidigt som gatu- och vägnäten avlastas.

En av pendelbåtlinjerna som numera trafikerar Stockholm är linje 89, som går mellan Stadshuskajen och Tappström på Ekerö. Linjens nuvarande hållplatser är Lilla Essingen, Ekensberg och Kungshättan på Kungshatt. Men den grönblå majoriteten vill att båten ska stanna även i Skärholmen.

– Båten passerar ju utanför Skärholmen, men den lägger aldrig till. Så vi vill att regionen ska titta på om det är möjligt för båten att lägga till där. Vårt förslag är att den stannar vid bryggan vid Mälarhöjdsbadet, säger Johan Kling (C), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Helst permanent

Men om det skulle röra sig om en permanent hållplats eller en bokningsbar hållplats är ännu inte bestämt. För närvarande är Båtlinje 89 uppbyggd av båda delarna. Hållplatserna Lilla Essingen och Ekensberg är permanenta, men om man vill att båten ska stanna vid Kungshättan får man höra av sig senast två timmar innan avgång.

– Det här är ju en remiss till Region Stockholm, så nu är det upp till tjänstemännen att kolla vad som är möjligt. Kanske landar det i att det inte går just nu, kanske att man får beställa båten eller kanske kan vi få en permanent lösning. En permanent lösning vore ju det absolut roligaste, säger Johan Kling (C).

Om förslaget går igenom tror Johan Kling att det framför allt skulle vara bra för de Skärholmsbor som tar cykel till jobbet, eftersom de nya båtarna har plats för cykel.

– Det skulle ju underlätta för cykelpendlare. Men jag tror att andra också skulle ta chansen, säger han.