Farstas lokala M-topp Lars Jilmstad bor i en villa i Fagersjö och hoppas nu att fler hyreslägenheter kommer ombildas till bostadsrätter i området. Foto: Sacharias Källdén

Grönblått besked om ombildningar splittrar förortsbor

Hyresgästerna i Fagersjö är några av de som kan få möjlighet att köpa loss sina lägenheter när nya grönblåa styret nu öppnar för ombildningar i förorten. Men alla boende i området är inte positiva till beskedet.

  • Publicerad 09:44, 18 okt 2018

Nu kan de som bor i kommunala hyreslägenheter i Stockholms ytterstad få möjlighet att ombilda sina boenden till bostadsrätter. Det meddelade nya bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) i måndagskväll.

Några av de bostäder som skulle kunna påverkas av det nya direktivet är hyreshusen på höjden i Fagersjö. Lars Jilmstad (M) sitter i Farsta stadsdelsnämnd och är mycket positiv till sina partivänners beslut. Han har även tidigare propagerat för att fler hyresrätter bör ombildas i området.

– Ibland har jag liknat Fagersjö med små städer i Amerika på 1950-talet, där det går en järnväg som delar upp människorna, säger han om Havsörnsvägen som går rakt genom Fagersjö.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På ena sidan vägen – den som är riktad mot sjön Magelungen – finns villor och på andra sidan är bostadsområdet där majoriteten av lägenheterna är hyresrätter som tillhör kommunala bostadsbolaget Familjebostäder.

MP-politiker hoppar av efter maktskiftet

– Vi saknar blandning och bra mötesplatser, menar Jilmstad som själv bor i en villa vid sjön.

Han betonar dock att om det blir aktuellt med ombildningar i området ska det ändå finnas möjlighet att bo kvar för de som vill behålla sina hyreskontrakt.

Susanna Andersen bor på Ejdervägen och hoppas få chansen att köpa loss sin hyreslägenhet. Foto: Miriam Bratt

Sussie Sköngren och hennes tio månader gamla hund Fiona är tveksamma till omvandligen. "Det kommer att skapa ett vi och dem", säger hon. Foto: Miriam Bratt

Susanna Andersen bor i en av hyresrätterna och hon är positiv till beslutet. Hon skulle själv gärna köpa den lägenhet hon har hyrt under två år.

– Det vore bra för det behövs en uppryckning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Precis som Jilmstad menar hon att området kunde må bra av mer blandade upplåtelseformer.

– Folk tar mer ansvar när de själv är ägare och då kan vi verkligen piffa upp området och göra det trevligare, säger Susanna Andersen.

Kritiken: Blir ett vi och dem

Men alla i området är inte lika positiva till den potentiella förändringen.

– Alla kommer kanske inte kunna få några lån och vad händer med dem som inte får det, säger Sussie Sköngren som bott i området sedan 2006 och fortsätter:

– Det här kommer dessutom skapa ett tydligare vi och dem. Det var bättre förut när allt var hyresrätter, det var en annan kemi i området då.

Fagersjö. Foto: Sacharias Källdén

Vad kostar en lägenhet i Fagersjö?

Just nu ligger hyran för Familjebostäders tvåor i Fagersjö på strax under 6 000 kronor i månaden. Om hyresgästerna själva tar initiativ till en ombildning är nya direktivet att det ska kunna godkännas i ytterstan. I så fall ska lägenheterna säljas till marknadsmässiga priser.

Exakt vad det skulle kosta är oklart, men just nu ligger till exempel en trerummare i Fagersjö ute till försäljning med ett utropspris på strax under två miljoner kronor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Elitåkarna raggar publik till Hammarbybacken

Nyheter ✓Knappt hälften av biljetterna sålda till Världscupen imorgon – åkarna agerar✓SL laddar ändå för stort resenärstryck Imorgon den 19 februari tävlar världens bästa skidåkare i parallellslalom i Hammarbybacken. Trots detta finns drygt hälften av biljetterna kvar.måndag 18/2 15:32

Farstabor rasar mot indragen busshållplats

Nyheter Varken SL eller staden vill bekosta ersättningsbuss Sedan tre veckor så har buss 184 slutat köra upp för Filipstadsbacken vid Farsta strand. Ett arbete med att laga vattenledningar stoppar busstrafiken på gatan. Nu står de boende utan buss – och med...måndag 18/2 13:04