Gruppledarna. Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD). Foto: StockholmDirekt

Grönblått eller blågrönt – vad gäller?

Stockholms nya styre har presenterat sig självt som grönblått – men hur viktig är egentligen färgordningen? Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är tydlig med att det är grönblått som gäller. ”Annars ringer våra pressisar och ber er ändra.”

  • Publicerad 16:54, 16 okt 2018

Den nya politiska majoriteten i Stockholm har från början kallat samarbetet för ”grönblått” – en formulering som samtliga partier i den nya koalitionen officiellt står bakom.

Men i media och bland vissa stockholmare har ordningen på färgerna också varit den omvända, blågrönt, då de blå allianspartierna är fler till antalet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Anna König Jerlmyr är färgordningen dock ingenting som partiet har fäst någon större vikt vid.

– Vi prövade olika alternativ helt enkelt och landade i det. Och jag kan konstatera att man gjorde det i landstinget också, säger finansborgarrådet.

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

Hon tänker inte rätta dem som vill säga blågrönt, men hon slår fast att det är grönblåa de alla vill kalla den nya Stockholmsalliansen.

– Jag rättar inte om någon säger blågrönt heller. Men vi kallar oss grönblåa. Och alla vet vad det betyder. Det vill säga fem partier som samarbetar, säger hon.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är däremot nöjd över att grönt kom före blått i det nya namnet.

– Allt sådant här är symbolik så klart. Och man pratar givetvis om sådana saker, sådana diskussioner förs alltid. Så det är klart att jag tycker det är bra att det heter grönblått. Det visar att vi är en viktig del av det här samarbetet, säger han.

"Vi ska ha en stad som tar ansvar"

Enligt honom har det förts diskussioner om själva namnet, men några krav har aldrig ställts från Miljöpartiets sida i förhandlingarna, menar han.

– Det fanns inga krav i detta, det var en diskussion vi hade hur vi skulle benämna det nya samarbetet, som är något nytt och inte har funnits förut. Vi ska ha en stad som tar ansvar för klimat- och miljöområden och då är det bra att grönt ligger först, säger Daniel Helldén.

Att även landstinget valde att presentera samarbetet som grönblått är enligt honom mer en tillfällighet än en samordnad strategi.

– Jag såg att landstinget har det också, och det gläder oss. Men det är ingenting vi har koordinerat, säger han.

Så fördelas makten i Stockholms stad med nya blågröna styret

På Google är antalet sökningar på blågrönt fortsatt fler än grönblått. Även vissa medier, inklusive vi på StockholmDirekt, har benämnt den nya koalitionen som blågrön. Detta har bland annat kritiserats av miljöpartisten Ewa Larsson, som i en Facebooktråd uppger att det är direkt felaktigt att använda ordet blågrönt i en rubrik.

Hon tonar dock själv ner det hela och hänvisar i stället alla namnfrågor till Daniel Helldén.  

Så vad gör ni i fortsättningen om media skriver blågrönt i stället?

– Då ringer våra pressisar och ber er ändra. Det är grönblått som gäller, säger Daniel Helldén och skrattar.

Miljöpartiet i Stockholms pressavdelning meddelar dock efter intervjun att de inte tänker ringa och "jaga felskrivningar" om färgerna kastas om i ordningsföljden.

Även arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C) är nöjd över att grönt står före blått.

– Vi är ju två gröna partier så jag förespråkade ju grönblått, säger hon.

Grönblått var på tisdagseftermiddagen ännu inte namnskyddat, enligt Miljöpartiets pressavdelning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så säger borgarråden om färgordningen i det nya samarbetsnamnet

Karin Ernlund (C):

– Vi är ju två gröna partier så jag förespråkade ju grönblått, och sedan blev det så.

Det var inget tjafs?

– Det var inget tjafs om det.

Katarina Luhr (MP):

– Vi tyckte det lät bra. Alla var överens om det.

Anna könig Jerlmyr (M):

– Vi prövade olika alternativ helt enkelt och landade i det. Och jag kan konstatera att man gjorde det i landstinget också.

Är blågrönt inte lika snyggt?

– Vi kommer säkert att kallas lite olika. Och jag rättar inte om någon säger blågrönt heller. Men vi kallar oss grönblåa. Och alla vet vad det betyder. Det vill säga fem partier som samarbetar.

Lotta Edholm (L):

– Jag tror nog att det mest var det som låg bäst i munnen. Jag har inte reflekterat så mycket över det.

Det finns ingen risk att det ses som att det gröna får för stort inflytande?

– Nej. Vi i liberalerna har ju både blått och orange i våra färger så jag har inte funderat så mycket på det. Det spelar ingen roll, det får bli som det är.

Joakim Larsson (M):

– Det spelar väl egentligen ingen roll vilken färg man har först i det sammanhanget. Vi behöver manifestera att det finns både blå partier och gröna partier i den här koalitionen. Och nu kommer vi visa att detta också kommer genomsyra den politik som kommer fram. Vi kommer ha både förslag från den gröna sidan och blåa sidan. Så jag tror att stockholmarna om några år kommer att tycka att detta är ett vettigt förslag.

Det fanns inga diskussioner om vilken färg som skulle först?

– Inte vad jag vet.

Daniel Helldén (MP):

– Att prata om namn är alltid något som är viktigt. Men det föll ut ganska enkelt. Alla tycket att grönblått lät bra och symboliserade det här samarbetet.

Det var inga diskussioner då de blåa är fler?

– Nej, det var inga sådana diskussioner. Utan vi ska ha en stad som tar ansvar för klimat och miljöområden och då är det bra att grönt ligger först.

Vad tycker du?

Grönblått eller blågrönt? Var med och rösta!

  • Grönblått
  • Blågrönt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.