Kenneth Jansson trivs på det klassiska konditoriet i Gröndal. Foto: Martin Brusewitz

Gröndal – småstad eller sovstad?

Spirande liten by mitt i staden eller död sovstad? Vissa gläds åt de många små verksamheterna som kantar huvudgatan. Textilbutik, blomaffär, persisk deli, och så vidare. Andra saknar industridagarnas storhet. Vi stannade till en timme på Gröndalsvägen i Gröndal.

  • Publicerad 20:00, 16 feb 2020

12.03.

Kocken Malin Karstorp klipper och slingar håret på Klippotek1. ”Gröndal är som en småstad och det passar mig som kommer från en. Jag växte upp i Ulricehamn, nu har jag bott här i tre år. Jag gillar att det är så nära till vattnet och massa badplatser på somrarna. att det är nära till naturen och till stan”, säger hon.

12.20.

Sarah Gustavsson, tatuerare på Bläckbyrån, skissar på en ny tatuering till en av sina stamkunder (vars uggleprydda ben syns till vänster). Hon vill inte vara med på bild på grund av privata skäl.

12.33.

Dan Rohlén har haft sin herrsalong i Gröndal sedan 1974. ”Nu har det blivit sovstad här. Du ser ju ute på gatan, det är helt dött. Förr var det liv och rörelse!”

12.41.

Emilia Kägu är på väg till en lägenhetsvisning nere vid vattnet. ”Jag vill gärna bo här. Det är mysigt. Nära till vatten och promenadstråk genom natur. Vi har hund så det passar oss bra. Det känns som en småstad.”

12.48.

Solen bryter igenom molntäcket och stänker liv i Terrasshuset, en av de nydanande byggnader som på 1940-talet gav Gröndal internationell uppmärksamhet.

13.00.

Kenneth Jansson äter lunch på Gröndals klassiska konditori Lundbergs, Det har varit öppet sedan 1946 och drivs nu av sitt femte ägarpar. ”Jag jobbar i närheten och kommer hit någon gång i månaden”.