Engagerad. Så här kan det se ut när kökschefen Robert Heribertsson har grönsaksundervisning i matsalen på Lovisedalsskolan. Foto: Mikael Andersson

Grönsaksprojekt i Vallentuna ger ringar på vattnet

Lovisedalsskolans experiment med att ha grönsaksundervisning för de yngre eleverna slår nu rot på fler Vallentunaskolor.

  • Publicerad 16:59, 11 dec 2019

VallentunaDirekt har tidigare rapporterat om att Lovisedalsskolan har provsmakning och undervisning om olika grönsaksfamiljer för årskurs F-3 en gång i månaden.

Skolans knep för att få Vallentunabarnen att äta mer grönt

Initiativet kommer från kökschefen Robert Heribertsson och har fått barnen att äta mer grönsaker på lunchen.

Nu meddelar Vallentuna kommun att ytterligare tre skolor kommer börja med grönsaksprojektet, kallat "Frukt- och grönsaksskolan".

Dessa är Kårsta skola, Gustav Vasaskolan och Hagaskolan.

– De kommer ta fram sin variant på grönsaksskolan. Tanken är att det här är något som ska bestå, säger Charlotte Muntzing, kostchef på Vallentuna kommun.

Börjar nästa termin

Kostenheten på kommunen och skolorna har inlett ett samarbete för att främja hälsosamma matvanor bland eleverna i Vallentuna.

– Grönsaksskolan är ett fantastiskt sätt för eleverna att lära känna frukt och grönsaker på ett roligt sätt. När vi startade upp själva samverkan har det kommit upp andra förslag också. Vi är bara i startgroparna, säger Charlotte Muntzing.

Tanken är att Kårsta skola och Gustav Vasaskolan ska börja med projektet nästa termin.

För cirka en månad sedan föreläste Robert Heribertsson dessutom för beslutsfattare, kommuner och Carolina Klüft på Generation Pep – en organisation startad av kronprinsessparet för att motverka trenden att barn rör sig för lite, som Vallentuna kommun har ett samarbete med sedan i höst.

Stockholm Direkt