Samarbete. "Jag brukar äta sallad från grönsaksbuffén i skolan, och hemma brukar vi göra egen sallad" berättar Ella som lagar räksallad ihop med klasskompisen Sam. Foto: Mikael Andersson

Grönt käk på schemat i Barkarbystaden

Dumplings, vegoburgare och räksallad – Herrestaskolans femteklassare tävlar med målet att få andra unga att äta mer grönsaker. Ett tävlingsmoment går ut på att laga mat med grönsaker i fokus. Vi tog rygg på de unga kockarna.

  • Publicerad 15:53, 12 apr 2019

Vad är finstrimla? Hur tärnar man en tomat? Finns det grön lök, och hur öppnar man en konservburk?

Frågorna hopar sig när ena halvan av klass 5B i Herrestaskolan, Barkarbystaden, har samlats för att laga mat i hemkunskapssalen. Och inte vilken mat som helst. Gemensamt för alla recept som står på schemat är att grönsaker ingår.

Det hela är nämligen en del av en nationell tävling som klassen deltar i, där de har fått (matnyttiga) kunskaper om grönsaker och nu ska laga ett eget, grönt recept. Målet, ja, det är att få andra barn och ungdomar att äta mer grönsaker.

För eleverna Ella och Sam är det en räksallad som ska tillagas.

– Räkor är gott, och sallad är nyttigt. Bam! säger Sam.

Sam, vars gröna favorit är gurka går och hämtar fler ingredienser till salladen. Ella berättar att de fått lära sig om var olika grönsaker kommer från, och hur mycket man ska äta – 500 gram frukt och grönt per dag och person, enligt Livsmedelsverket.

– Jag brukar äta sallad från grönsaksbuffén i skolan, och hemma brukar vi göra egen sallad. Nu har jag lärt mig att vitkål är väldigt näringsrikt, säger hon.

Sam vänder runt brödbitar i en stekpanna, som fräser i både smör och olja.

– Det går över förväntan det här! Men jag är lite orolig för hur krutongerna ska bli...

Finstrimlat. Max och Emilio fixar en caesarsallad med vegoinriktning, och kökschef Kristina Renemar visar hur man finstrimlar isbergssallad. Foto: Mikael Andersson

"Har valt hyfsat enkla maträtter"

Kristina Renemar, till vardags skolans kökschef, har fullt sjå med att strössla tips om hur eleverna ska hacka tomat och knåda dumplingsdeg.

– Det är jättekul att jobba med barnen, jag ser dem ju mest i matsalen annars! De har valt hyfsat enkla maträtter, annars hade jag inte gått med på det här, säger hon och skrattar innan hon får skynda med att ta ut aubergine från en av ugnarna, eftersom det inte ställdes någon timer.

En bit bort står Max och gör en vegetarisk caesarsallad med halloumi. Annars är favoriträtten tacos – men särskilt mycket grönsaker brukar det inte bli.

– Jag gillar mest majs, så det brukar jag ha på min tacos. Jag tror att jag kommer äta mer grönsaker när jag blir äldre, säger han.

Hjälp. Sam får hjälp med de blivande krutongerna av kökschefen Kristina Renemar. Foto: Mikael Andersson

Recept. Eleverna har fått ta fram egna recept med grönsaker i fokus som de ska laga. Foto: Mikael Andersson

Citron gör susen

Intill står Rokia och gör en nudelwok med grönsaker, lax och räkor.

– Vi har valt massa nyttiga saker och gjort en maträtt av det. Jag äter mycket pizzasallad i skolan, och skulle nog äta mer grönsaker om det var citron på. Jag gillar sura grejer! Det får gärna vara olja, citron och vinäger när man äter grönsaker, säger hon.

Vid en annan spis är det vegetarisk hamburgare på gång, och en av kockarna är Edvin. Hemma hos honom bjuds det ofta på en blandning av vegetariskt och kött.

– Jag äter ofta en macka med grönsaker innan jag har basketträning. Jag tror att det går att ändra många rätter och byta ut lite kött mot grönsaker, det är inte så svårt, menar Edvin.

Han tycker det är kul att klassen tävlar, och det var faktiskt på initiativ av eleverna själva som de ställde upp.

– Det här är roligare än vanliga lektioner! Det är inte bara att sitta och räkna matte, säger Edvin.

Det här går tävlingen ut på

✓ "Grönsaksmålet" är en tävling för femteklassare som arrangeras av Odlarna.se, en intresseorganisation för landets gurk- och tomatodlare.

✓ Tävlingen har en utbildningsdel, där information om grönsaker används i den vanliga undervisningen i till exempel svenska, geografi och matematik, en receptdel där eleverna ska laga mat med målet att få andra i samma ålder att äta mer grönt. Det tredje momentet är valfritt och går ut på att odla en gurka i klassrummet. Ju fler moment klassen deltar i, desto fler poäng får dem.

✓ Tävlingen pågår till 31 maj, och den vinnande klassen får 20 000 kronor.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt