Visionsskiss på hur de nya lamellhusen ska se ut. Foto: Skiss Stockholms studentbostäder

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.

  • Publicerad 09:11, 3 apr 2020

Nu är det klart att 166 nya studentlägenheter ska byggas i Björkhagen. Byggherren heter Stiftelsen Stockholms studentbostäder och husen placeras på grönytor mellan Simrishamnsvägen och Understensvägen. Det blir ett punkthus och två lägre lamellhus och till utseendet ska de påminna om de hus som redan finns i närheten.

– Studentbostäder är en viktig förutsättning för att Stockholm ska kunna fortsätta att utvecklas som kunskapsstad. Att vi kan möjliggöra för unga att få sin första egna bostad och därmed våga tacka ja till sin drömutbildning är verkligen något jag är stolt över, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Cykeln på balkongen

Balkongerna kommer att byggas så att de rymmer en cykel, enligt byggherren, och loftgångarna blir så pass breda att man lätt kan stå och sitta och umgås med sina grannar. Det finns också ett klimatsmart tänk i konstruktionen.

– Lägenheternas planlösning utgår ifrån en stor undersökning vi gjorde bland studenter för ett par år sedan och att vi nu bygger med bergvärme och solpaneler känns väldigt roligt, säger Ingrid Gyllfors.

Stockholms studentbostäder har fått bygglovet klart från staden så beräknad byggstart är våren 2020 och inflyttning sommaren 2022.  

Punkthuset. Foto: Montage Stockholms studentbostäder