Applehuset mot Kungsträdgården i det nya förslaget, där det omgärdas av fler träd än tidigare. Foto: Foster + Partners / Stockholms stad

Grönt ljus för Apple i Kungsträdgården

Den nya Apple-butiken som planeras i Kungsträdgården har tagit ett steg mot att bli verklighet.

  • Publicerad 17:45, 21 sep 2017

Efter att ha stötts och blöts i drygt ett och ett halvt år har så planerna på en Apple-butik i de lokaler som idag inhyser en restaurang prövats av staden. Och beskedet blev positivt för elektronikjätten.

Besked om Kungsan: Omöjligt stoppa en Apple-butik

Den styrande majoriteten i stadsbyggnadsnämnden röstade under torsdagen igenom förslaget att låta Apples planer för en ny butik gå ut på samråd.

– Vi vill pröva de här planerna i ett samråd eftersom det varit så mycket resonemang fram och tillbaka. Förslaget som finns idag har sina brister men vi är inte helt främmande för idén. Det finns trots allt poänger, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

NYA BILDER: Så vill Apple bygga i Kungsträdgården

Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna kom med ett eget förslag som inte heller motsatte sig planen medan Kristdemokraterna var enda parti som tog ställning helt emot.

– En Apple-butik är inte det första som ska möta besökarna i Kungsträdgården. Staden borde ha ansträngt sig mer för att hitta en alternativ plats som skulle tjäna stockholmarnas intressen bättre, säger ledamot Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Att staden kunde ha gjort annorlunda menar Roger Mogert inte stämmer.

– De (KD, reds. anm) låtsas att vi äger huset men så fungerar inte världen, säger han.